BERLINALE

Nazif će nakon Srebrnog medvjeda i dalje skupljati staro željezo

Danis Tanović
18.02.2013.
u 19:27

Redatelj Danis Tanović nakon festivala je krenuo u Indiju, gdje snima svoj novi dugometražni film

Bosnu i Hercegovinu ponovno je zahvatila filmska euforija nakon što je prilično neočekivano novi film oskarovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” osvojio tri nagrade na tek završenom Berlinaleu. Tanovićev film osvojio je Srebrnog medvjeda za najbolji film i glavnog glumca te nagradu ekumenskog žirija.

Socijalna priča o siromašnoj romskoj obitelji koja se suočava s nepremostivim barijerama u birokratiziranom zdravstvenom sustavu BiH očito je našla put do profesionalne publike u Berlinu. Tanovićev film temelji se na istinitom događaju, a govori o diskriminaciji u bosansko-hercegovačkom društvu kroz priču o siromašnom romskom paru.

Radnja filma prati Nazifa Mujića koji uzdržava obitelj skupljajući staro željezo.

Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, a dijete je u njoj mrtvo, Nazif čini sve što može da joj spasi život očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih organizacija i državnih institucija.

Bez velike ambicije

Producentica nagrađenog filma Alma Bakšić Čamo kaže da je ovaj projekt rađen bez neke velike ambicije kada su u pitanju nagrade na prestižnim festivalima.

– Nismo znali kako će reagirati profesionalna publika, ali mislim da je sve na kraju profunkcioniralo. Berlinale je festival koji se principijelno bavi filmom koji ima neki socijalni angažman, a naš je film upravo takav, tako da je to bilo pravo mjesto i vrijeme za njega – ističe Bakšić Čamo.

Uspjeh “Epizode u životu berača željeza” pokazuje i da se s vrlo skromnim proračunom, koji s promotivnim aktivnostima ne prelazi 30 tisuća eura, može napraviti dobar i u međunarodnim okvirima zapažen film.

Rijedak slučaj

Kuriozitet je filma i što se kao glavni akteri u njemu pojavljuju ljudi čija je priča i poslužila kao predložak za film. Rijetko se događa da jedan naturščik, a upravo bi se tako mogao opisati glavni protagonist filma Nazif Mujić, osvoji nagradu za najboljeg glumca na jednom velikom filmskom festivalu kao što je berlinski.

On je u filmu vrlo uvjerljivo “odglumio” agoniju kroz koju je prolazio pokušavajući osigurati elementarnu zdravstvenu skrb za svoju suprugu. Nakon povratka u BiH Nazif i Senada uživaju u medijskoj pozornosti i danima svoje filmske slave. No već se polako vraćaju uobičajenom životu, odnosno preživljavanju. Nazif će i dalje skupljati staro željezo kako bi prehranio obitelj. Oboje se nadaju se da bi njihov sinčić koji je po redatelju Tanoviću dobio ime Danis možda jednog dana mogao izabrati film kao životni poziv.

Vremena za slavlje i barem kratak povratak kući nije imao redatelj filma. Nakon što je Oscaru (osvojenom za film “Ničija zemlja” 2002. godine) pridodao i prestižne berlinske medvjede, Danis Tanović uputio se u Indiju gdje s bollywoodskim zvijezdama priprema snimanje novog filma u francusko-indijskoj koprodukciji. Zasad se zna da će glavnu ulogu Tanović povjeriti popularnom indijskom glumcu Emraanu Hashmiju.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije