OPASAN ZASTOJ

NATO ljut na BiH, vojnici i dalje ne idu u Afganistan

vojska
VL FOTO
07.08.2010.
u 11:45

Ovakav razvoj događaja oko slanja bh. vojnika u Afganistan u sjedištu NATO-a dočekan je s razočaranjem, pa i ljutnjom

Činjenica da je Dom naroda Parlamenta BiH zbog nesuglasica oko zakona o popisu stanovništva, odgodio razmatranje i svih drugih točaka, pa tako i potvrđivanja odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju ISAF u Afganistan, negativno će utjecati na proces pristupanja BiH NATO savezu.

Prolongiran je rok

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu obrane, bilo je planirano da se bh. vojnici još u ovom mjesecu priključe savezničkim snagama u Afganistanu, ali je ovaj rok morao biti prolongiran, jer Dom naroda na zadnjoj sjednici nije potvrdio odluku o njihovom upućivanju. - Ministarstvo tu ne može ništa više uraditi, jer je sada odluka na Domu naroda, koji će zasjedati tek u rujnu. Zbog toga ne možemo reći ni kada će naši vojnici biti upućeni u Afganistan, kažu u Ministarstvu obrane. Ovakav razvoj događaja u sjedištu NATO-a dočekan je s razočaranjem i ljutnjom. U trenutku kada bi trebala pokazati spremnost za nastavak pristupanja NATO savezu, BiH je demonstrirala neviđenu dozu neodgovornosti. Budući je neizvjesno i održavanje sjednice Doma naroda početkom rujna, lako bi se moglo dogoditi da odluka o upućivanju bh. mirovnjaka u Afganistan ne bude donesena sve do konstituiranja novog saziva državnog Parlamenta. Teško je i pretpostaviti kakva bi reakcija NATO-a u tom slučaju mogla biti. Mjesecima su trajale i nesuglasice i politička prepucavanja oko toga u okviru čijeg kontingenta će služiti bh. vojnici u Afganistanu.

Ključni uvjeti

Dok su bošnjački predstavnici otvoreno favorizirali tursku ponudu, ostali, a posebno Srbi, oštro su se tome protivili. Uz posredovanje NATO-a kompromis je pronađen tako što je odlučeno da bh. mirovnjaci budu raspoređeni u zoni odgovornosti danskog kontingenta u ISAF-u. Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u, poznatiji kao MAP, trebao bi biti pokrenut u rujnu, ali sve su manje šanse da će se to i dogoditi. Rješavanje pitanja nekretnina u vojnom vlasništvu ranije se navodio kao ključni uvjet za početak primjene MAP-a. Ovo pitanje još nije riješeno, a svi su izgledi da se to ni neće dogoditi prije izbora. Stoga neće biti iznenađenje ako NATO još jednom, opravdano, zaustavi proces pridruženja BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?