Apsurd

Nasilnici više neće imati prednost pri zapošljavanju

nasilje
VL FOTO
25.04.2012.
u 15:16

Ako državni zastupnici prihvate zakonske korekcije predložene od Vijeća ministara, izvan snage bit će stavljena sporna odredba

Parlamentu Bosne i Hercegovine konačno je predloženo ukidanje apsurdne zakonske odredbe koja favorizira obiteljske nasilnike prilikom zapošljavanja u državnoj službi.

Sporna odredba

Ako državni zastupnici prihvate zakonske korekcije predložene od Vijeća ministara, izvan snage bit će stavljena sporna odredba. Izmjenama zakona brisat će se odredba prema kojoj je jedan od općih uvjeta za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravomoćnom sudskom presudom, sukladno kaznenim zakonima.

Vijeće ministara se odlučilo na ovakav korak nakon preporuke ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine koji je zatražio njezino brisanje, uz obrazloženja da je ova odredba diskriminirajuća i da nije sukladna relevantnom zakonodavstvu i Ustavu BiH. Institucija ombudsmana je po službenoj dužnosti otvorila predmet, a prema odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, povodom javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Odbora državne službe za žalbe. Ovaj natječaj je objavila Agencija za državnu službu BiH, gdje je kao jedan od uvjeta navedeno “da je kandidatu prestala pravna posljedica presude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravomoćnom sudskom presudom, a sukladno kaznenim zakonima’’, a što je sukladno još uvijek važećem članku 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Za Večernjak je obudsmanka Nives Jukić nedavno izjavila da je njihova reakcija prema državnoj Vladi bila logična, jer se osobe koje nisu počinile nasilje u obitelji stavljaju u apsurdnu situaciju da dokazuju nešto što se ne može dokazati.

Pravna nesigurnost

- Formulacija navedenog Zakona o državnoj službi ne samo što je stvorila pravnu nesigurnost, iz razloga što kandidati koji nisu počinili kazneno djelo nasilja u obitelji i koji nisu osuđeni ne mogu dokazati da su prestale pravne posljedice presude za kazneno djelo, ne mogu dokazati da ispunjavaju uvjete natječaja je u suprotnosti s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona koji su na snazi u Bosni i Hercegovini - kaže Jukić.

Za očekivati je da državni parlamentarci uvaže ove argumente i izbrišu spornu odredbu iz zakona. Dodatni problem na koji su i ombudsmani ukazali je što se osobama koje su počinile kazneno djelo nasilja u obitelji uopće omogućava da konkuriraju za pozicije državnih službenika u institucijama BiH. No, sada predloženim zakonskim izmjenama taj problem uopće nije tretiran, pa će nasilnici i ubuduće moći konkurirati za poslove u državnoj administraciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?