prošle godine

NASA snimila solarni tornado koji je pet puta veći od Zemlje

Odbojka
Pixsell
29.03.2012.
u 18:54

Eksplozija sunčeve plazme stvorila je 200.000 kilometara visok solarni tornado koji se kretao brzinom od 300.000 kilometara na sat

Gigantski tornado, dovoljno velik da bi mogao progutati stotine planeta poput naše, snimio je NASA-in Opservatorij za solarnu dinamiku. Iako znanstvenici već desetljećima proučavaju ovaj fenomen na sunčevoj površini, ovo je prvi put da su njegovu pojavu snimili, piše National Geographic.

Eksplozija sunčeve plazme stvorila je 200.000 kilometara visok solarni tornado koji se kretao brzinom od 300.000 kilometara na sat. Zabilježeno je to u rujnu 2011. godine, no snimka je javnosti prezentirana tek na Nacionalnom astronomskom kongresu koji se trenutačno održava u Manchesteru.

– Ovaj snimak pravi je dragulj koji će nam pomoći u daljnjem proučavanju fenomena – izjavio je astronom sa sveučilišta Aberystwyth u Whalesu Xing Li.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?