Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Nalogodavce zločina iz Armije BiH i dalje štite državne institucije

Gdje je zastoj u procesu otkrivanja istine o zločinima u Bugojnu?
26. lipnja 2012. u 09:18 0 komentara 4 prikaza
bugojno
Foto: VL FOTO

I dok istrage oko zločina Armije BiH u općini Jablanica napreduju i rezultiraju novim optužnicama, nažalost, isto se ne može reći za zločine u Bugojnu. Naime, istragama su otkriveni stravični događaji tijekom rata u ovom dijelu BiH. Ostatci tijela ubijenih Hrvata su pronađeni u septičkim jamama, postoje dokazi protiv pripadnika Armije BiH koji su počinili ove zločine, ali pomaka u vidu podizanja novih optužnica i dalje nema.

Kraćenje optužnica

Čak štoviše, u pojedinim slučajevima čak se ide na ruku osumnjičenima za zločine tako što se oslobađaju dijelova optužnice. - Oni koji su sigurno sudjelovali u ubojstvima Hrvata na kraju su osuđeni samo za fizička maltretiranja. Stječe se dojam kako članovi Tužiteljstva koji su radili na ovim predmetima nisu uložili dovoljno truda kako bi na kraju zločinci odgovarali za sva zlodjela što su počinili. Oni koji su ubijali Hrvate i činili zločine trebaju odgovarati za ta zlodjela, a ne samo za maltretiranja zatočenika u logorima - navode naši sugovornici koji nisu zadovoljni kako se predmet Bugojno tretira zadnjih mjeseci.

Mlaćo i Cikotić

Također, postavlja se pitanje što je s nastavkom istrage oko zločina u Bugojnu. Više od desetljeća se za ove zločine vežu imena Dževada Mlaće i Selme Cikotića, ali protiv ovoga dvojca još uvijek nije podignuta optužnica. U javnosti su čak objavljeni dijelovi ratnog dnevnika Dževada Mlaće, iz kojega se vidi kako je postojao udruženi zločinački pothvat, te plan za likvidaciju Hrvata u Bugojnu. - Ovaj dnevnik ključni je dokaz da je na sjednicama Ratnog predsjedništva općine Bugojno skovan plan da se izdvoje osobe koje su smatrane ekstremima te da se potom likvidiraju - kazao je sudac Jukić prošle godine tijekom izricanja presude ratnom zapovjedniku policije u Bugojnu Senadu Dautoviću i upravniku logora “Stadion” u ovom gradu Nisvetu Gasalu. I ovom presudom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u Bugojnu koji je imao za cilj etničko čišćenje ovoga grada od Hrvata. Zato i jeste nejasno kako je moguće da optužnica još uvijek nije podignuta protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića. I hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata zahtijevaju odgovor na ovo pitanje. Oni ističu kako državne institucije štite zločince, te kako proces neće biti nastavljen sve dok nalogodavci zločina imaju zaštitu u institucijama ove zemlje. Ove konstatacije još nitko nije demantirao.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.