Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

NALOG: Oduzeti prava i brisati 45 hrvatskih stradalnika iz Bugojna

Revizijski tim tražio da podatke unesu na dva različita obrasca, na jednom od njih brisali zatočenje
21. kolovoza 2012. u 09:04 2 komentara 164 prikaza
Bugojno

Uz pomoć Senade Bakotić, svoje glavne suradnice u Timu 3. za reviziju prava branitelja i stradalnika rata, te Bugojanca Damira Marosa, federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez ovih je dana dao nalog Uredu za obranu u Bugojnu da iz evidencije logoraša izbriše 45 hrvatskih ratnih stradalnika, ljudi koji su po osam mjeseci proveli kao zatočenici logora Armije BiH u Bugojnu.

Revizijski tim i zahtjevi

Zaposleni u Uredu za obranu potvrdili su nam da su od njih članovi Tima za reviziju broj 3. tražili da podatke o hrvatskim stradalnicima unesu na dva različita obrasca, s tim da na jednom od njih brišu zatočenje kao okolnost stradavanja. Zaposleni u Uredu za obranu nisu željeli da ih se imenuje, jer kažu nemaju ovlasti davati izjave. -Rezultate rada revizijskog tima kao i pritužbe na rad mogu javno iznositi samo oni na koje se odnosi rad tima, rečeno nam je u Uredu obrane. Saznanja da ministar Helez i u Bugojnu nastavlja s procesom oduzimanja prava hrvatskim stradalnicima ima i Martin Franjčešević, pomoćnik ministra za vojne evidencije. - Podsjećam, Helezovi revizijski timovi dosad su u Konjicu, Jablanici i Mostaru bivšim hrvatskim logorašima, zatočenicima logora Armije BiH osporavali pravo na invalidninu po osnovi zatočeništva, bilo da su ranjeni ili su zbog proživljenih trauma oboljeli. U Bugojnu su otišli korak dalje te odlučili potpuno negirati stradalnicima da su uopće bili u logorima. - Imam saznanja da ministar Helez nezakonito briše ljude iz vojne evidencije. Smatram da to ni on niti bilo tko drugi nema pravo činiti i mijenjati činjenice o ratu. Ako je netko bio zatočenik logora Armije BiH, to je nemoguće promijeniti, kazao je Franjčešević. No, Zukanu Helezu izgleda ništa nije nemoguće, smatraju to čelnici Udruga koje okupljaju preživjele hrvatske logoraše u BiH, Mario Franjić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna kao i Mirko Zelenika, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata BiH. Obojica su potvrdila kako su čuli za najnoviji pokušaj oduzimanja prava hrvatskim logorašima, ovog puta u Bugojnu, ali iznenađeni nisu! Pokušali smo razgovarati i s Draganom Radićem, predsjednikom HVIDRA-e HVO HB jer logoraši su i članovi ove udruge, ali nam se Radić nije javio. - Mi više od godinu dana očito bezuspješno ukazujemo na samovolju i nezakonite postupke Zukana Heleza. Podsjetio bi hrvatske zastupnike u oba doma Parlamenta FBiH da ovo što se danas događa u Bugojnu već se dogodilo u Konjicu, Jablanici, te u dva navrata u Mostaru.

Pokretanje smjene

Nije u pitanju više samo oduzimanje prava hrvatskim stradalnicima već iskrivljivanje povijesti o proteklome ratu u BiH. Krajnje je vrijeme da iskoriste sve mehanizme kako bi zaustavili Heleza, od zastupničkih pitanja, pokretanja njegove smjene do posezanja za vitalnim nacionalnim interesom. Smatram da u ovom trenutku nema problema čije rješavanje je veći nacionalni interes hrvatskog naroda od nezakonite revizije koju provodi Zukan Helez, a kojemu i ovaj vakuum oko rekonstrukcije vlasti u FBiH ide na ruku, te nastavlja raditi što hoće, kaže Mirko Zelenika.

  • Avatar bucalo
    bucalo:

    sto ste digli frku na heleza ta vi ste ga postavili tkzv Hrvati

  • vrisak:

    ( bucalo ) ti bi treba biti BUNCALO jer stvarno neznas sto buncas..Hrvat nikada nebi postavio te izdajnike da opet tlace i harace..