istraživanje

Nakon ulaska u EU, 70.000 Hrvata iz BiH napušta tu zemlju

unija
VL FOTO
07.08.2012.
u 10:49

Na pitanje "Hoćete li potražiti posao u EU nakon ulaska Hrvatske u EU?" 98 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno

Nakon pet provedenih anketa među mladima, apsolventima, radno sposobnim osobama koje su upisane na Zavode za zapošljavanje, Nevladina organizacija Croatia Libertas je došla do podatka kako je čak 70.000 mladih i radno sposobnih Hrvata napustiti BiH i potražiti posao u nekoj od zemalja EU-a, zastrašujući su podatci istraživanja, piše Croportal.ba.

Prema anketnom pitanju: Hoćete li potražiti posao u EU nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, čak njih 98% od ukupno 4.000 ispitanika je odgovorilo potvrdno . Ekstrapolacijom ovog uzorka i predviđanjima prema kojima će svaki radno spospobni BiH Hrvat bez posla pokušati potražiti posao u Europskoj Uniji, zaključuje se kako će se broj Hrvata u BiH drastično prepoloviti.

Zbog nedostatka posla, nemogućnosti zaposlenja u BiH, mladi i nezaposleni jedini izlaz iz teške socijalno ekonomske situacije vide u odlasku iz BiH i zaposlenju u europskoj zajednici zemalja Unije. Zbog posjedovanja hrvatskog državljanstva, mnogi od njih će svoju budućnost potražiti i vani zbog mogućnosti koje im se otvaraju kao građanima EU-a.

Tako će populacija BiH Hrvata ostati bez dodatnog broja radno sposobnih ljudi, a posebno teško će to pasti općem ionako lošem brojčanom i statističkom pokazatelju koji će dovesti do potpunog prepolovljavanja broja Hrvata u BiH što će na ovu najmalobrojniju populaciju utjecati još teže.

Također, politička nomenklatura propale hrvatske politike u BiH će tako ostati bez značajnog broja glasača čime će svoj utjecaj u vlasti smanjiti do krajnjih granica. Za ovakve trendove, ponajviše je odgovorna loša politika hrvatskih političara koji na ovakve i slične konstatacije odgovaraju kako su "i njihova djeca već odavno dio Europske Unije".

Opći izbori 2014. godine u BiH će pokazati pravo lice i stanje hrvatske politike u BiH koja će ostati bez 50% redovitog biračkog tijela i time dodatno otežati položaj bh Hrvata ali i vlastitu mogućnost da "ušićari" poneku fotelju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

JA
Jajčanin
12:46 07.08.2012.

hahahah, ma dajte. Još jedan članak u Večernjem o masovnom, kataklizmičnom odlasku Hrvata iz BiH. Kome više možete prodavati ovakve šupljake, zbilja ste smiješni i naporni...

Smiljan Šokić
14:08 07.08.2012.

"Također, politička nomenklatura propale hrvatske politike u BiH će tako ostati bez značajnog broja glasača čime će svoj utjecaj u vlasti smanjiti do krajnjih granica. Za ovakve trendove, ponajviše je odgovorna loša politika hrvatskih političara koji na ovakve i slične konstatacije odgovaraju kako su "i njihova djeca već odavno dio Europske Unije". ... Nihovi novci koje su na razne načine oteli od naroda su već odavno dio europske unije. Kad sve konačno unište i sve sposobno i vrijedno rasele, odoše i oni u europsku uniju. Svojim neradom i pokvarenošću uvedoše nas u Europu, ada mi to nismo ni svjesni. Bosna će se spomenuti kao "bivša zemlja i Hrvata, tamo negdje na Balkanu.

VR
vrisak
23:40 07.08.2012.

Bosnjacka politika ide Titinim stopama samo ovoga puta nece trebat putovnice i uvjet 2 gd. No neka malo pripaze moglo bi se i njima razbit od glavu za neki 40-50 gd.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?