ČOVIĆ POSREDUJE

Nakon 17 mjeseci bez vlasti usuglasit će se ime mandatara

hdz
Zoran Grizelj
20.02.2012.
u 09:23

- Stvorena je politička klima za formiranje nove Vlade HB županije i ja ću biti mandatar za premijera HBŽ-a - rekao je Nediljko Rimac

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da danas dolazi u Livno kako bi se sastao s rukovodstvom Županijskog odbora HDZ-a BiH radi dogovora o formiranju nove Vlade Hercegbosanske županije, koji jedini u Federaciji BiH više od 16 mjeseci nakon parlamentarnih izbora u BiH ima Vladu u tehničkom mandatu.

Neodgovornost stranki

Čović je rekao da su dva HDZ-a neodgovorna prema HBŽ-u i svim njegovim stanovnicima. - Mi smo građanima Hercegbosanske županije obećali da ćemo, čim bude završena priča o formiranju Vijeća ministara BiH, odmah krenuti s formiranjem i uspostavljanjem vlasti u ovoj županiji. Nadam se da će mojim dolaskom u Livno i razgovorom s rukovodstvom Županijskog odbora HDZ-a BiH biti stvoreni preduvjeti da bude uspostavljena nova izvršna vlast u Hercegbosasnkoj županiji na principima koje su dogovorila dva HDZ-a, rekao je Čović. Glavni razlog zbog kojeg Vlada u ovoj županiji nije formirana je nemogućnost dogovora oko imena i prezimena prvog čovjeka ove županije za iduće tri godine. Naime, HDZ BiH se protivio da to bude dosadašnji predsjednik vlade Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990., dok je Devedesetka cijelo vrijeme inzistirala da županiju i u idućem mandatu vodi Rimac.

Nediljko Rimac je prošloga tjedna izjavio da je stvorena politička klima i okvir za formiranje nove županijske Vlade, te da će on sigurno biti mandatar i županijski premijer i u sljedeće nepune tri godine.

Blokirana županija

Zbog neformiranja Vlade i neusvajanja proračuna za 2012., kao i nepostojanja odluke o privremenom financiranju za prvo tromjesečje ove godine, proračunski korisnici u HBŽ-u ostali su bez plaća, a zaposleni u osnovnom obrazovanju zbog toga su 8. veljače ove godine stupili u generalni štrajk koji će, kako je naznačeno, trajati do formiranja izvršne vlasti i usvajanja proračuna za ovu godinu.

Ključne riječi

Komentara 2

TT
ttolic
18:58 20.02.2012.

Čini mi se da Čović odustaje od političkog uništenja HDZ-a 1990 i da ga napokon prihvata kao samostalnog i ravnopravnog partnera.

CI
cinbenik
07:22 21.02.2012.

Svi u \"rat\" pa onda moze bilo kakav mir.Cime se moze opravdati uspjesnost \"pravih HDZe Hrvata\" i jos\" legitimni\" nevladavina 17mjeseci i da sve funkcionira bez vlasti,bez koje inace Hrvati nebi prezivjeli ni dan.................Jos jedan uspjeh Hrvatske politike sa HDZe vodstvom.............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?