NAPUŠTANJE CEFTA-e

Nakon 1. srpnja 2013. neki će proizvodi poskupjeti i do 50 posto

Carina
03.08.2012.
u 09:35

Prvi srpnja 2013.godine sa zebnjom očekuju i u Hrvatskoj i BiH

Premda je u prvoj polovici ove godine opao uvoz, Hrvatska je i dalje pojedinačno najveći izvoznik u BiH, gdje je od siječnja do kraja lipnja plasirala roba u vrijednosti nešto većoj od 1,25 milijardi KM (oko 630 milijuna eura), što je 17,68 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza. Pad izvoza su ocijenili kao izravan rezultat promjene trgovinskog režima uvjetovanog pripremama Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji

Isčekivanje sa zebnjom

Prvi srpnju sljedeće godine, dan kada bi Hrvatska trebala pristupiti EU, sa zebnjom očekuju i u Hrvatskoj i BiH ali i u cijeloj regiji. Dok Hrvatskoj prijeti znatan pad izvoza i još veći rast uvoza te seljenje proizvodnje u susjedstvo, što bi njezinu gospodarstvu moglo nanijeti velike gubitke, pučanstvo u BiH strahuje kako će uvođenje carina na uvezenu robu iz RH, trgovci prenijeti na kupce, koji će plaćati većinu proizvoda po znatno većim cijenama. Zbog izlaska iz CEFTA-e, koji će se dogoditi istodobno s ulaskom RH u EU, hrvatski izvoznici suočit će se s povećanjem carina u regiji, posebno u BiH i Srbiji. Tako će hrvatski prehrambeni proizvodi, koji se u BiH sada izvoze bez carina, preko noći suočiti s carinom, koja će od 1. srpnja skočiti u prosjeku na 7,7 posto a neki proizvodi mogli bi poskupjeti i do 50 posto.

Skuplje cigarete i meso

U posebnim problemima mogli bi se naći pušači, jer Hrvatska svoje proizvode u BiH trenutačno plasira bez carina, a od 1. srpnja 2013. carinska ulaznica skače joj na 14,5 posto. Sličan šok čeka i mesnu industriju. Prerađevine od mesa, riba i rakova iz Hrvatske u BiH se trenutačno izvoze bez carine, a od 1. srpnja 2013. čeka ih carina od čak 43,4 posto. Znatno će se povećati i carine na mesne proizvode, koji će, u slučaju izvoza u BiH, skočiti sa sadašnjih nula na 20,9 posto. I izvoz živih životinja znatno će poskupjeti jer će mu se, umjesto nulte carinske stope, za ulazak na tržište BiH obračunavati carina od 24,4 posto, a cijene mlijeka će biti veće za 8 posto, kolike su carina na mlijeko i mliječne proizvode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?