Za neke nema krize

Najviše novih vozila u Sarajevu, najmanje u Posavskoj županiji

promet
arhiva vl
08.05.2010.
u 13:11

Mjesečno se u BiH registrira 4.500 novih automobila, a najviše se registrira u Sarajevu, Tuzli i Mostaru

Ekonomska i financijska kriza koja je zahvatila cijeli svijet, ne pogađa jednako sve žitelje BiH.

Nema većih odricanja

Službeni podaci govore da se bosanskohercegovački građani ne odriču tako lako nekih stvari koje se smatraju luksuzom. Najočitiji primjer je registracija novih vozila, kojih je samo u ožujku bilo 4.483. To znači da se toliko novih automobila našlo na bh. prometnicama samo u jednom mjesecu. Posebno je uočljiv podatak da je 60 posto novoregistriranih vozila u Federaciji, entitetu koji se guši u socijalnim problemima i nezaposlenosti. Građani Federacije BiH registrirali su u ožujku 2.624 automobila, a podaci i iz ranijih mjeseci govore da je u ovom entitetu više novih vozila nego u Republici Srpskoj. Sveukupno gledano, Federacija ima više vozila nego RS. Trenutačno je u tom entitetu registrirano više od 550 tisuća automobila, dok taj broj u RS-u ne prelazi 344 tisuće. Zajedno s Brčko Distriktom, broj registriranih vozila u BiH primiče se milijunu. Kada su u pitanju pojedini gradovi, najviše novih vozila u Federaciji BiH registrira se u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Mjesečno se samo u četiri gradske sarajevske općine registrira više od 450 novih vozila. U Tuzli su u ožujku registrirana 193, a u Mostaru 176 automobila. U RS-u su po broju novih vozila rekorderi Banja Luka i Bijeljina. U glavnom gradu RS-a registrirano je 412, a u Bijeljini 167 vozila.

Općine bez registracije

S druge strane, nije mali broj općina u oba entiteta gdje tijekom ožujka nije registrirano niti jedan novi automobil. Takav je slučaj s Dobretićima, Glamočom i Bosanskim Grahovom u Federaciji te s Kalinovikom, Čajničem, Petrovcem, Jezerom i dijelovima općina Stari grad, Kupres i Drvar koje su pripale RS-u. Da se ekonomska situacija razlikuje od dijela do dijela BiH, pokazuje i podatak da su u 12 općina istočnog dijela RS-a za mjesec dana registrirana tek 72 nova vozila. Prema novim pokazateljima, Distrikt Brčko se može pohvaliti da mjesečno dobije 148 novih automobila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?