Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Najveći dužnici ZZO-a HNŽ-a su državne tvrtke

Na popisu dužnika je 49 tvrtki. Najveći dug trenutno imaju Željeznice FBiH
21. studenoga 2012. u 09:35 0 komentara 61 prikaza
Šalter

Vodstvo Zavoda za zdravstveno osiguranje ovih dana pokušava završiti posao oko izrade financijskog plana za iduću godinu. Naravno, i ovaj put je na površinu izašao problem dugovanja prema ZZO-u HNŽ-a.

Ukupna potraživanja

Ukupna potraživanja ZZO-a HNŽ-a iznose čak 22,6 milijuna maraka. Izmirenjem duga riješili bi se brojni problemi zdravstvenih institucija u ovoj županiji, ali nitko ne zna kada bi dužnici mogli podmiriti svoje obveze. Gledajući popis dužnika, primjećuje se kako državne tvrtke stvaraju najveće dugove. Željeznice Federacije BiH imaju prema ZZO-u HNŽ-a najveći dug trenutačno i on iznosi 6,47 milijuna maraka. Na drugom mjestu je Igman Konjic koji duguje 3,7 milijuna KM, dok Granit Jablanica treba izmiriti 2,7 milijuna KM duga prema Zavodu. Hidrogradnja Sarajevo za zdravstveno osiguranje u HNŽ-u mora još platiti 1,26 milijuna KM, a Vodovod Mostar 1,07 milijuna maraka. Nešto manje od milijuna je dužan Komos Mostar. Njihov dug iznosi 870.000 maraka, zatim 605.000 Fabrika duhana Sarajevo, te Hercegovačka Radiotelevizija s 481.000 maraka duga prema ZZO HNŽ-a. Alat d.o.o. Konjic duguje 448.000 KM za zdravstveno osiguranje, TGA Stolac 545.000. Ovo su trenutačno najveći dužnici prema ZZO-u HNŽ-a i sada se traže modaliteti kojima bi se ovaj dug podmirio.

- Treba napomenuti kako se radi o dugovanjima zaključno s 31.12.2011. godine. To su nam posljednji podaci i vjerojatno je sada dug znatno veći. Kako bi i dalje mogli financirati zdravstvene institucije u HNŽ-u na način kako smo to do sada radili, svakako ćemo morati riješiti barem dio ovoga problema - rečeno nam je u Zavodu za zdravstveno osiguranje HNŽ-a. Inače, “lista srama” broji ukupno 49 tvrtki, a neke od njih, kao što je Hercegovačka radiotelevizija ne rade već godinama. - Čekamo da sudovi riješe ove predmete kako bi mi mogli naplatiti svoja potraživanja. Problem predstavlja i neažuriranje podataka od Porezne uprave. Potrebno je promijeniti niz procedura kako bi smanjili rokove u kojima dobivamo podatke o dugovanjima prema Zavodu - naglasili su u ZZO-u HNŽ-a.

Kontrola recepata

I dok se radi na financijskom planu za 2013. i sagledavaju mogućnosti naplate potraživanja, paralelno se nastavlja kontrola potrošnje lijekova u ovoj županiji. Čelnici Zavoda ističu kako će se i smanjenjem nepotrebne potrošnje lijekova uštedjeti znatna sredstva, ali ne može se očekivati da će ove promjene biti dovoljne kako bi se riješili financijski problemi u zdravstvu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.