NAPETOST

Najrealnije po dvije stranke iz tri naroda u državnoj Vladi

butmir
VL FOTO
16.05.2011.
u 13:57

Kompletno rukovodstvo SNSD-a i dalje stoji na stajalištu da bez vodećih hrvatskih stranaka nikako nije moguće formirati vlast na državnoj razini

Ozbiljni razgovori o eventualnoj uspostavi vlasti na državnoj razini mogli bi početi već ovoga tjedna, nakon dogovora Catherine Ashton i Dodika.

Bleferski pokušaji

Prema informacijama do kojih je došao Večernjak, špekulacije koje se ovih dana plasiraju u javnost o navodnim tajnim pregovorima o formiranju vlasti najobičniji su samo pokušaji da se unese nemir u „protivničke redove“. Stranke okupljene oko SDP-ove platforme tako nastoje zavrtjeti priču o sukobu i podjelama unutar SNSD-a koje će navodno kulminirati izlaskom Nikole Špirića iz te stranke i njegovu priklanjanju SDS-u i PDP-u kao srpskom bloku s kojim će SDP i SDA formirati državnu vlast.

No, to su oštro demantirali Špirić i Dodik zajedno te naveli da se na ovakav način želi srušiti jedinstveni stavovi oko vlasti na razini BiH. Kompletno rukovodstvo SNSD-a i dalje stoji na stajalištu da bez vodećih hrvatskih stranaka nije moguće formirati vlast na državnoj razini i da predsjedatelj Vijeća ministara BiH treba biti iz HDZ-a. Ovakav odlučan stav rezultat je političkog dogovora s HDZ-om BiH, ali i svjesnosti da bi pristajanje na izbacivanje hrvatskih izbornih pobjednika iz vlasti moglo biti recept za slično ponašanje prema vodećim srpskim strankama u budućnosti.

Teoretski su moguća četiri scenarija za formiranje državne vlasti. Prvi i najmanje vjerojatan je onaj po kojem bi SDP i SDA pokušali uz pomoć SDS-a i PDP-a formirati tijesnu parlamentarnu većinu. Ovakva koalicija matematički je teško izvodljiva, ali i kada bi se uspostavila bila bi pod stalnom blokadom u državnom Domu naroda.

Formiranje vlasti

Druga opcija je da vlast formiraju dvije entitetske parlamentarne većine, što opet isključuje vodeće hrvatske stranke. Osim protivljenja SNSD-a stvaranju takve koalicije njezin problem bi bilo i to što će dva HDZ-a sasvim izvjesno imati većinu hrvatskih mjesta u državnom domu naroda. Malo je vjerojatna i treća opcija, po kojoj bi vlast, uz tijesnu parlamentarnu većinu, formirali SNSD, SDS, dva HDZ-a, SBB i SBiH. Četvrta, po mnogima najlogičnija opcija, predviđa formiranje vlasti u kojoj bi bile po dvije najveće bošnjačke, srpske i hrvatske stranke.

Ovakva koalicija imala bi dvotrećinsku većinu u oba parlamentarna doma. Problem je što SDP nije sklon ovakvoj koaliciji. Pitanje je što bi tada SDP-u pripalo. S druge strane, dva HDZ-a traže da se prije upostave državne, obavi imenovanje federalne vlasti sukladno Ustavu, Izbornom zakonu i volji birača. Isčekuje se i takav ishod, odnosno odluka OHR-a o povlačenju suspendije odluke SIP-a kako bi se odmah krenulo s formiranjem državne vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?