POTOČARI

Najmlađa žrtva koja je danas sahranjena je imala 15 godina

srebrenica (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
11.07.2012.
u 09:41

S današnim ukopom broj sahranjenih Srebreničana u Potočarima je 5.657

Komemoracija za 520 žrtava  genocida u Srebrenici završena je u Potočarima.

Njima je oko 40.000 ljudi odalo počast, pred kojima su jedino predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje 17. godišnjice od počinjenog genocida Ćamil Duraković i rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier koji je sam preživio holokaust, održali govore.

Duraković je istakao da moramo pokazati da njihova žrtva nije bila uzaludna. "Zločin počinjen uime vjere najveći  je zločin protiv vjere", zaključio je Schneier. Među 520 žrtava, najstarija ukopana žrtva imala je 94, a najmlađa 15 godine.

Komemoraciji su nazočila brojne izaslanstva iz BiH, Hrvatske, Turske, Srbije, mnoge državne i parlamentarna izaslanstva iz europskih zemalja te predstavnici diplomatskog kora u BiH i međunarodne zajednice, a koje su žvizducima dočekali okupljeni u Potočarima.

Između ostalih bili su: Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Vjekoslav Bevanda, Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Svetozar Pudarić, Adil Osmanović, Zoran Milanović, Valentin Inzko, Patrick Moon, Peter Sorensen te mnogi drugi.

S današnim ukopom broj  sahranjenih Srebreničana u Potočarima je 5.657.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?