ANALIZA

Najbolja kvaliteta života u Š. Brijegu, a najgora u Foči

obitelj
VL FOTO
24.05.2012.
u 08:52

Najlošiji odnos zaposlenih u administraciji i broja stanovnika imaju Trebinje i Mostar, gdje na oko 200 stanovnika dolazi jedan administrativac

- Najveći indeks kvalitete života među 14 općina u BiH ima Široki Brijeg, 57,89 odmah ispred Banje Luke i Novog Sarajeva, dok se na posljednjem mjestu nalazi Foča, s indeksom kvalitete života 41,37 - rekla je Majda Stojanov, glasnogovornica Centra civilnih inicijativa (CCI), na prezentaciji izvješća o kvaliteti života građana za 2011. godinu.

Izvješće je rađeno u okviru projekta “Lokalna uprava za kvalitetu života građana - faza 2”, koji financira Europska unija.

Nemaju povjerenja

“Na osnovi rezultata vidjeli smo da su građani zadovoljni jedino s obitelji. Veoma je niska razina povjerenja u ljude u svim općinama. Ogromne razlike su u bruto domaćim proizvodima (BDP), primanjima domaćinstava, postotku zaposlenih, te cijenama komunalnih usluga”, kaže Majda Stojanov dodavši da prosječan indeks kvalitete života građana mjeren u 14 općina iznosi 50,24 od maksimalnih 80,00.

Iako je u većini općina došlo do blagog poboljšanja, administrativni aparat u općinama i dalje je glomazan i skup.

“Pri tome je izuzetak općina Tuzla koja je svjesna problema glomaznosti svog administrativnog aparata, broj zaposlenih u administraciji u poređenju s 2008. godinom smanjila je za 50 zaposlenih. Najlošiji odnos zaposlenih u administraciji i broja stanovnika, kao i ranijih godina, i dalje imaju Trebinje i Mostar, gdje na oko 200 stanovnika dolazi jedan administrativac”, istakla je Majda Stojanov.

Poskupljenje svugdje

Općina Doboj, kaže, izdvaja najveći postotak iz proračuna, više od 30 posto, za potrebe plaća i naknada zaposlenih u administraciji. Istodobno, to je i općina koja, osim ranijeg smanjenja od 35 posto, i dalje među posmatranim općinama drži rekord po mjesečnim primanjima odbornika, koja iznose 890 KM. “U oblasti komunalnih usluga najskuplju vodu piju građani Bijeljine i Tuzle, s cijenom većom od 1,20 KM/m³, dok građani Zenice vodu plaćaju svega 0,47 KM/m³”, kazao je Siniša Bencun, projekt-menadžer CCI-ja. U većini općina, naglašava, došlo je do poskupljenja grijanja u odnosu na 2009. Najjeftiniji sustav centralnoga grijanja je u Tuzli, gdje građani plaćaju 1,68 KM/m2, dok je u Banjoj Luci i Travniku ta cijena gotovo dva puta veća. Rezultati izvješća pokazali su i gdje vlada siromaštvo u BiH. “Postotak domaćinstava s prihodima manjim od 500 KM u Širokom Brijegu je sedam, a u Foči 72 posto. Najveći broj ispitanika koji su imali većih poteškoća “sastaviti kraj s krajem” je na području općina Trebinje, Pale i Foča. Najveću učestalost dugovanja za plaćanje računa domaćinstva u 2011. (komunalije i ostalo) imali su ispitanici iz Trebinja, a najpovoljnija situacija bila je u N. Sarajevu i Širokom Brijegu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?