APSURD

Najavljene stagnacije cijena, a poskupljenja u BiH sve češća

Trgovina
Antonio Bronić
18.09.2010.
u 11:05

U ekonomskom i fiskalnom programu BiH za razdoblje 2010.-2012. godine navodi se da će u ovoj godini “cijene hrane biti relativno stabilne i nepromijenjene u odnosu na 2009. godinu

Bh. vlasti su se pokazale kao vrlo loši prognozeri ekonomskih kretanja u ovoj godini. Barem u dva vrlo važna segmenta za ekonomsku i svaku drugu stabilnost države, naše su vlasti potpuno pogriješile u projekcijama. U ekonomskom i fiskalnom programu BiH za razdoblje 2010.-2012. godine navodi se da će u ovoj godini “cijene hrane biti relativno stabilne i nepromijenjene u odnosu na 2009. godinu” te da bi se inflacija trebala kretati oko 2,1 posto. Koliko su cijene hrane stabilne najbolje su se građani oba entiteta mogli uvjeriti u protekla dva mjeseca.

Za samo mjesec dana cijena brašna u Federaciji porasla je za 12,9 posto. Istodobno, ulje je poskupilo za nepunih 10, a maslac za 3,4 posto. Ovo su, naravno, samo neke od osnovnih prehrambenih namirnica koje koristi svaku kućanstvo u BiH. Podaci iz Republike Srpske govore da su potrošačke cijene u prvih osam mjeseci u ovom entitetu veće za 2,5 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a da je najveći rast cijena zabilježen kod duhana, čak 25,1 posto. Kako se ove jeseni očekuje lančano poskupljenje mnogih drugih proizvoda, uključujući voće i povrće, inflacija bi na kraju godine mogla znatno premašiti optimističnu projekciju bh. vlasti iz prošle godine o stopi inflacije od 2,1 posto.

Mnogo uspješniji, analitičari iz vlasti nisu bili niti u projekcijama stranih ulaganja. U spomenutom dokumentu je navedeno kako se “očekuje privatizacija državnih kompanija u narednih 15 mjeseci u iznosu od oko jedne milijarde KM. Ne samo da nije došlo do privatizacije državnih kompanija, već su se strana ulaganja u prvoj polovini ove godine smanjila za 40 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?