Prosvjed upozorenja

Najava masovnih prosvjeda

Prosvjed
27.05.2012.
u 13:49

Predstavnici sindikata zatražili su žurno donošenje izmjene i dopune Zakona o štrajku

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) održao je u Sarajevu prosvjede upozorenja, na kojem se okupilo oko 5000 radnika i predstavnika granskih sindikata iz cijele BiH: iz Mostara, Čitluka, Zenice, Tuzle, Bihaća...

Skup je održan na parkiralištu i platou ispred Doma mladih na Skenderiji, iz razloga što je sve prilaze prema zgradi federalnog Parlamenta osiguravala policija. Naime, nekoliko sati prije održavanja skupa došlo je do izmjene režima prometa u središtu grada, a jake policijske snage rasporedile su se duž ulica koje vode prema Parlamentu, te oko zgrade Parlamenta. Ipak, simbolika ovog skupa sadržana je u činjenici da je prosvjed održan ispred zgrade Veleposlanstva Grčke. Stoga ne čude komentari pojedinih sudionika koji su kazali kako se i BiH nalazi u situaciji kao Grčka. Prema informacijama koje su uoči skupa stigle iz SSS BiH, Sindikat je s obzirom na obim posla potrebnog za rješavanje problema radnika, vlastima dao rok da tijekom ljeta riješe probleme s kojima su radnici suočeni. Ne učine li tako, u rujnu će Federaciju BiH potresti masovni radnički prosvjedi, rašireni u svim županijama, sa središnjim prosvjedom u Sarajevu. Predstavnici granskih sindikata zatražili su žurno donošenje izmjene i dopune zakona o štrajku iz razloga što je trenutačno previše sudskih tužbi koje se vode protiv radnika koji su u štrajku, te posebno zakona o sigurnosti i zdravlju u radu što je u BiH, potpuno, zapostavljena oblast. Također zahtijevala se i konkretna odluka kojom se mora urediti i uvezivanje radnog staža. Na prosvjedima, radnici su dali podršku graničarima, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju, institucijama koje su također u štrajku upozorenja, za sad samo po sat vremena.

Međutim, čelnici spomenutih sindikata najavili su kako bi u sljedećim danima i oni mogli stupiti i u generalni štrajk, ako se ne poništi odluka o smanjenju plaća državnih službenika za 4,5 %. Inače, iz SSS BiH zahtijevaju dosljednu primjenu tri ključna zakona, čijom će se primjenom stati u kraj političkoj mafiji, kriminalu i korupciji. Riječ je o Zakonu o prekršajima prema kojemu bi kaznu za jedan nepotpisani ugovor o radu, sa 10.000 KM trebalo povisiti na 200.000 KM, Zakonu o financijskoj konsolidaciji koji definira ovjeravanje zdravstvenih knjižica radnika, te Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Upravo na donošenju ova tri ključna zakona i njihovoj primjeni, zahtijevala je većina govornika koji su se smjenjivali za govornicom.

Dakako, bilo je tu i uobičajenog folklora koji prati manifestacije ovakve naravi. Tako su se na pojedenim transparentima koji su nošeni mogle pročitati i poruke upućene pojedincima iz vlasti, poput “Lagumdžija kazna te čeka na izborima“, “Lopovi vratite nam tvornice“.

Bilo je tu još poruka sličnog sadržaja, a govornike je često prekidala i sirena vatrogasnih kola na kojima su bili nezadovoljni vatrogasci. Skup je završen bez incidenata, a na kraju je organizirana mirna prosvjedna šetnja do zgrade Vlade FBiH, u kojoj osim portira i zaštitara gotovo da i nije bilo nikoga više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?