Nagrada

Nagrada Tito Strozzi pripala Dubravki Šeparović Mušović

Dubravka Ššeparović Mušović kao Kundry
arhiva VL
21.11.2011.
u 12:15

Nagradu je dodijelio Kazališni odbor HNK-a u Zagrebu u sastavu: Viktor Žmegač (predsjednik), Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić

U četvrtak, 24. studenoga  12  sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu bit će dodijeljena Nagrada Tito Strozzi mezzosopranistici Dubravki Šeparović Mušović za ulogu Kundry u operi Parsifal Richarda Wagnera premijerno izvedenoj 26. ožujka 2011. Tako je odlučio  Kazališni odbor HNK-a u Zagrebu u sastavu: Viktor Žmegač (predsjednik), Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić. 

Hrvatska mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović diplomirana je arhitektica (diplomirala je 1993. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu) i akademska glazbenica (diplomirala je 1998. godine solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Snježane Bujanović Stanislav, u čijem je razredu i magistrirala). Debitirala je kao Carmen u Pragu 2000. godine, a već je sljedeće godine nastupila u Brnu kao Amneris i ponovno kao Carmen. Od tada uspješno ostvaruje karijeru u Hrvatskoj i u inozemstvu. Od 2001. godine je stalna članica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu , a od  2008. godine prvakinja najveće hrvatske operne kuće. Imajući na repertoaru značajne uloge dramskog mezzosopranoskog repertoara poput Carmen, Charlotte, Marine, Amneris, Eboli, Adalgise, Mère Marie, Santuzze, Judith, Fricke, Dalile i Begbicka, izmjenjuje Dubravka Šeparović Mušović pozornicu svoje matične kuće s opernim pozornicama prvenstveno u Njemačkoj i u Austriji, a uspješno se predstavila i na desetim Antiken Festspiele u Trieru i na istaknutom ljetnom festivalu u St. Gallenu.

Uz to je gostovala u Sloveniji, Mađarskoj, Kini, Japanu i Danskoj. Nastupa i koncertno s prestižnim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja, između ostalog, Nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama ( 2000.), Nagrade Ivan Lukačić na Varaždinskim baroknim večerima (2002.), Nagrade Marijana Radev i Hrvatsko glumište za izvedbu Idomenea (2003.), Nagrade Milka Trnina za koncert s proslavljenim tenorom Joséom Curom (2006.), Nagrade Grada Zagreba za ulogu Carmen (2009.) i dr. U inozemstvu je pobjednica pjevačkog natjecanja Karlovy Vary (1999.), a osvojila je i  Nagrade Statni opere Prag i Dvořákove nagrade.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?