Obama i BP

Naftu plaćamo milijardu dolara svaki dan. Prekinimo to!

Obama Ovani ured
AFP
16.06.2010.
u 18:27

Osnovat će se zaklada s nezavisnom upravom u koju BP mora uplaćivati novca koliko će ga god trebati da se namire svi oštećeni izlijevanjem nafte.

Američki predsjednik Barack Obama prvi se put u utorak navečer sunarodnjacima putem televizije dramatičnim tonom obratio iz Ovalnoga ureda. Tema je, dakako, bila nacionalna kriza zbog naftne mrlje u Meksičkom zaljevu i nafte koja od 20. travnja ne prestaje istjecati iz BP-ove bušotine Deepwater Horizon. To je najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a.

Novca toliko koliko treba
– Korporacija će naknaditi štetu za najveću ekološku katastrofu u Americi. Borit ćemo se protiv naftne mrlje svime što imamo i učinit ćemo sve da se zaljevska obala i njezini stanovnici oporave od te tragedije. Na sastanku s predsjednikom uprave BP-a Carl-Henricom Svanbergom i glavnim direktorom Tonyjem Haywardom tražit ću da se osnuje zakladu za obnovu s neovisnom upravom. Na tom računu novca treba biti onoliko koliko je potrebno da se isplate odštete radnicima i tvrtkama koje su pretrpjele štetu zbog bezobzirnosti BP-a – obećao je Obama.

Dramatičan ton nacionalnoga okupljanja u borbi s istjecanjem nafte analitičari svode na to da je predsjednik morao uvjeriti 71 posto Amerikanaca koji nisu zadovoljni načinom kojim vlada gospodarskom i ekološkom krizom. Dosad je 540 milijuna tona nafte zagadilo obalu i ugrozilo živote stotine tisuća ljudi u turizmu i ribarstvu.

BP i dalje laže
Obama ne vidi budućnost u ovisnosti Amerike o uvozu nafte koje se svaki dan potroši za milijardu dolara.

– Prekinimo tu stoljeće dugu ovisnost. Ulažimo u obnovljive izvore energije. Desetljećima samo govorimo, ali ne djelujemo s osjećajem hitnosti koju taj izazov traži. Sada se suočavamo s posljedicama svoga nedjelovanja – oštro je upozorio.

Od 35 do 60 tisuća barela nafte svakoga dana isteče u more, najnoviji je podatak neovisnog povjerenstva. British Petroleum je prije toga tvrdio da se ispušta upola manje.

Ovalni ured, dramatična obraćanja

  • George W. Bush naciji se obratio nakon terorističkog napada 11. rujna
  • Ronald Reagan naciju je obavijestio da je 28. siječnja eksplodirao space shuttle Challenger 73 sekunde nakon uzlijetanja, kada je poginulo sedam astronauta
  • Richard Nixon, 37. predsjednik, kompromitiran aferom Watergate objavio je da daje ostavku kao jedini u povijesti SAD-a
  • John F. Kennedy govorio je o kubanskoj krizi pošto je SSSR na Kubi postavio nuklearne rakete, a svijet je bio na rubu atomskog rata.



Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

RE
real
23:43 20.06.2010.

koja Demagogija.. pa još prije 100 godina je Rockfeler poklonio kinezima 500.000 petrolejki kako bi trošili petrolej. Pa cjela industrija, auti, kamioni a o yrakoplovima da ne govorim, sve je na Nafti.... nafta je najveća Droga naše Civilizacije. Alternativa nijeije vjetar i sunce, to može pokriti možda 25%... sve ostalo znaci Ogromnu Recesiju, vraćanje 200 godina natrag... a nije to loše, to je puno zdravije, ali nema šanse da uspije, pa nemre se spriječiti obično Pušenje ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?