naftna kriza

Nafta se ponovo usisava s podivljale bušotine BP-a

nafta
Nino Strmotić/PIXSELL
25.06.2010.
u 13:52

Brod Discoverer Enterprise, koji usisava i uništava oko polovicu nafte iz podivaljale bušotine, kupolu je skinuo zbog pojave plina u cijevi s kojom se pumpa topla voda, što je stvorilo opasnost od eksplozije

 

 

 

British Petroleum vratio je naftnu kupolu na bušotinu u Meksičkom zaljevu, koja je prethodnih 10 sati nesmetano šikljala naftu i produbljivala ionako neizmjernu havariju. Brod Discoverer Enterprise, koji usisava i uništava oko polovicu nafte iz podivaljale bušotine, kupolu je skinuo zbog pojave plina u cijevi s kojom se pumpa topla voda, što je stvorilo opasnost od eksplozije.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, sumnja se da je podvodni robot slučajno zatvorio jedan od ventila koji propušta naftu, što je povećalo tlak u kupoli. Triput u tjedan dana prekinuto je prikupljanja nafte iz bušotine, što je 'pozdravilo' i tržište, srozavajući dionicu BP-a na najnižu razinu u posljednjih godinu dana. Dionica je pala 96 centi, ili 3,3 posto, na 28,71 dolara, a ukupno je izgubila više od polovice vrijednosti. Zbog troškova oko sanacije štete, tvrtka je suspendirala isplatu dividendi do kraja godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?