DOM NARODA

Nacrt zakona prošao, traži se smanjenje federalnih prihoda

Parlament
27.09.2013.
u 08:46

Javni prihodi utječu ne samo na ekonomsku, nego i političku moć u hrvatsko-bošnjačkom entitetu

Nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH jučer je dobio načelnu suglasnost u Domu naroda iako su zabilježeni deseci raznih prigovora da se radi o dokumentu koji je u biti popis politički nerealnih želja, ali uz opću ocjenu kako se radi o materijalu koji nije prihvatljiv za županije, ni za općine. Posebno je bilo osjetljivo ovaj nacrt zakona uputiti u raspravu upravo u godini u kojoj gotovo sve općine, županije, a napose entitet bilježe iznimno loše rezultate, te je loše prikupljanje prihoda dovelo do toga da će biti potrebni veliki rezovi i zaduživanja kako bi se pokrila javna potrošnja. Zbog toga će ovaj zakon doživjeti velike preinake, a nije isključeno čak da se bude radilo na novom materijalu s obzirom na broj prigovora.

Novi zakon

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda iz više županija, a izaslanici to upravo jesu, jer se biraju kao predstavnici pojedinih naroda iz deset županija, su odreda istaknuli nezadovoljstvo predloženim dokumentom. Jedini koji su mogli biti zadovoljni uz Sarajevo, makar kada je u pitanju raspodjela novca s jedinstvenog računa, jesu predstavnici Posavske županije. Ova bi županija dobila dodatnih osam milijuna maraka u svome proračunu godišnje, što bi bio značajan porast u odnosu na dosadašnje stanje. Sve ostale županije već bilježe, a i u budućnosti bi imale manje prihode. Pri tome je jedino u privilegiranoj situaciji Sarajevska županija čiji godišnji prihodi čine skoro pola ili više od toga dijela koliko se s jedinstvenog računa usmjerava devet drugih županija u Federaciji BiH. Prigovore na raspodjelu novca isticali su i brojni izaslanici u kontekstu nezadovoljstva općinskih dužnosnika koji su svoja stajališta iznijeli i tijekom vikenda u raspravi koju je organizirala nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa. Općine su tada jednoglasno zatražile povećanje sredstava koje bi bile veće od dvoznamenkastog broja.

Diskriminacija

Jedan od prijedloga koji se mogao čuti tijekom rasprave u gornjem federalnom domu jeste da se smanji koeficijent upravo za federalni entitet što bi onda smanjilo nezadovoljstvo županija i općina koje se međusobno svađaju oko raspodjele ovih sredstava s jedinstvenog računa koji pripadaju ovome entitetu. Problematičnim su pojedini izaslanici ocijenili i paušalne procjene federalne Agencije za statistiku zbog čijih su podataka o smanjenju pučanstva primjerice značajno smanjeni prihodi županiji Zapadnohercegovačkoj tijekom ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?