'Suđenje stoljeća'

'Nacistička nevjesta' optužena za 10 ubojstava i 15 pljački banki

Beate Zschaepe, Njemačka, suđenje (1)
Foto: Stephan Jansen/DPA/PIXSELL
1/16
06.05.2013.
u 11:22

Uz pojačane mjere sigurnosti u Muenchenu je počelo suđenje jedinoj preživjeloj članici neonacističke bande NSU.

Uz pojačane mjere sigurnosti u Muenchenu je počelo suđenje jedinoj preživjeloj članici neonacističke bande NSU.

Beate Zschaepe (38) optužena je za sudjelovanje u rasističkim ubojstvima 10 ljudi, kao i u dva bombaška napada te 15 pljački banke, piše France24. Ovo je jedno od najočekivanijih suđenja u njemačkoj povijesti. Zschaepe je optužena za sudjelovanje u ubojstvima osam Turaka, Grka i policajke između 2000. i 2007. godine, kao i za dva bombaška napada u područjima u kojima su živjeli imigranti u Koelnu i 15 pljački banaka.

"Jedno od najvažnijih suđenja u poslijeratnoj njemačkoj povijesti"

Banda Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) otkrivena je nakon više od 10 godina. "S obzirom na povijesnu, socijalnu i političku dimenziju, suđenje NSU jedno je od najvažnijih u poslijeratnoj njemačkoj povijesti", napisali su u priopćenju odvjetnici obitelji prve žrtve, prodavača cvijeća Envera Simseka.

Slučaj je potresao državu koja je mislila da je naučila lekcije iz svoje povijesti i otvorila rasprave treba li Njemačka raditi više kako bi se borila s radikalno desnim i rasističkim stavovima. Prošle godine njemačka policija otkrila je više od 842 akta radikalno desničarskog nasilja, među više od 17 tisuća zločina za koje se optužuju radikalno desni ekstremisti.

Mnogi prekršaji odnose se na ilegalno korištenje nacističkih simbola, kao što je svastika ili pozdrav visoko uzdignutom desnom rukom. NSU je otkrivena u studenom 2011. godine kada su dvojica muškaraca, za koje se vjeruje da su osnovali organizaciju. Uwe Mundlos i Uwe Boehnhardt počinili samoubojstvo. Nakon pljačke banke zapalili su automobil u kojem su bili.

"Nacistička nevjesta"

Policija je potom u njemu pronašla oružje koje je korišteno u svih 10 ubojstava. Pronašli su i DVD na kojem je NSU priznala odgovornost za ubojstva. Zschaepe je nakon samoubojstva zapalila stan u kojem je živjela te je pobjegla. Četiri dana potom predala se u gradu Jeni, rekavši policajcima da je "ona ta koju traže".

Za obitelji žrtava ovo će biti prva prilika da se nađu "licem u lice" sa Zschaepe koja nakon svog uhićenja nije mnogo govorila o organizaciji i motivima ubojstava. Suđenje je šansa da žena koju su mediji nazvali "nacističkom nevjestom" prekine šutnju.

Tužitelji tvrde da je banda za svoje žrtve birala ljude koji su vodili male poslove ili trgovine, jer su smatrali da su lake i ranjive mete, u pokušaju zastrašivanja imigranata i istjerivanja iz Njemačke. Trio kriminalaca bio je poznat vlastima u Jeni zbog sudjelovanja u demonstracijama radikalnih desničara.

>>Učitelj od djece tražio da napišu esej na temu 'Zašto su Židovi zli'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?