PORAŽAVAJUĆE

Nacionalno prebrojavanje otkriva i katastrofalnu zastupljenost u BiH

manjina
VL FOTO
29.11.2010.
u 08:07

Većina od 10 županijskih skupština dominantno je popunjenja pripadnicima samo jednog naroda, a zastupljenost “manjinskih” znatno je ispod njihova udjela u stanovništvu BiH

Za razliku od državnog i federalnog parlamenta, županijske skupštine uglavnom se ne mogu hvaliti nacionalnim šarenilom.

Nacionalna struktura

Većina od deset županijskih skupština dominantno je popunjenja pripadnicima samo jednog naroda, a zastupljenost “manjinskih” naroda znatno je ispod njihova udjela u strukturi stanovništva na tim prostorima prema posljednjem popisu. Osim što potvrđuje promjenu nacionalne strukture u pojedinim županijama, ovaj podatak otkriva i da stranke u županijama nerado kandidiraju, a birači također nerado biraju za svoje političke predstavnike pripadnike “manjinskih” naroda. Zoran primjer je Skupština Sarajevske županije, gdje je među 35 zastupnika samo jedan Hrvat. Ivan Brigić iz SDP-a tako će morati obnašati tri pozicije istodobno, i to dopredsjedatelja Skupštine, predsjednika Kluba Hrvata i izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH. Moguće je da se Brigiću, dodjelom zamjenskog mandata, pridruži još jedna kolegica, ali će i u tom slučaju zastupljenost Hrvata u Sarajevskoj županijskoj skupštini biti poražavajuća. Nešto malo bolja je zastupljenost Srba, kojih je troje u ovoj skupštini, a pripadnici su SDP-a i Naše stranke.

Još lošija situacija je u nacionalno homogenijim sredinama, poput Bosansko-podrinjske i Zapadnohercegovačke županije. U skupštini čije je sjedište u Goraždu, od 25 zastupnika bit će dvoje Srba i niti jedan Hrvat. To i nije čudno ako se zna da je Hrvata i prije rata bilo vrlo malo na ovom prostoru, baš kao i pripadnika nehrvatskih naroda u ZHŽ-u, gdje od 23 zastupnika dvoje nisu Hrvati.

Multietnički karakter


S druge strane, za Tuzlansku županiju, koja voli isticati svoj multietnički karakter, poražavajuća je činjenica da će od 35 mjesta u Skupštini samo pet pripasti Hrvatima i Srbima. Po dvoje Srba i Hrvata izabrani su s listi SDP-a, te još jedan Hrvat s liste HDZ-a BiH. Nešto bolja situacija je u nacionalno homogenijoj Unsko-sanskoj županiji, gdje će od 30 zastupnika biti troje Hrvata, koji su bili na listama SDP-a, DNZ-a i Boljitka, te dvoje Srba iz SDP-a. Nacionalno prebrojavanje otkriva i katastrofalnu zastupljenost Srba u Srednjobosanskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Tek po jedan pripadnik srpskog naroda sjedit će iduće četiri godine u skupštinama ove dvije županije, koje su zbog svog nacionalno mješovitog sastava trebale biti primjer multikulturalnosti na političkoj sceni. Slično je i u Posavskoj županiji, u čijoj skupštini nema Srba. Nažalost, i ovi podaci pokazuju da je politički utjecaj manjinskih naroda u većini županija zanemariv.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
11:14 18.01.2011.

neznam samo kako mozete da ovako diskriminatorski pisete,pa koliko bi trebalo pripasti pojedinim narodima u kantonalnim skupstinama,ne navodite procenat zivlja u tom kraju pa zar trebamo uvoziti Srbe odnosno Hrvate iz susjednih drzava samo da bila zastupljenost ista,nista niste napisali kakva je zastupljenost Hrvata i Bosnjaka u RS.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?