LOKALNI IZBORI

Nacionalne koalicije na pomolu u barem 20 “mješovitih” općina

koalicija
Zoran Grizelj
05.03.2012.
u 09:18

Do izbora ostalo samo sedam mjeseci, a izborna pravila još nisu jasno definirana

Ovogodišnji lokalni izbori u velikom broju bh. općina svest će se na nacionalno prebrojavanje. Iako je do izbora ostalo više od sedam mjeseci, a izborna pravila po kojima će se održati još nisu potpuno definirana, u nacionalno mješovitim općinama već se stvaraju načelni savezi hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka.

Rezultati izbora

Priča o tome kako rezultate lokalnih izbora ne određuje visoka politika u BiH potpuno padaju u vodu. Više nego ikada ranije u izbornoj povijesti BiH, ovogodišnji lokalni izbori predstavljat će borbu za nacionalnu prevagu u najmanje 20 “mješovitih” općina. Najbolji dokaz za to su Mostar i Srebrenica. Promjena izbornih pravila u gradu na Neretvi sukladno presudi Ustavnog suda, povod je za oštre blokovske podjele po nacionalnom kriteriju.

Dok sve hrvatske stranke inzistiraju na primjeni presude i izjednačavanju vrijednosti glasa svih građana Mostara, bošnjačke stranke i one koje dominantno čine Bošnjaci, osporavaju presudu. U takvoj situaciji na potpuno istoj strani i sa skoro istovjetnim argumentima su zakleti neprijatelji, SDA i SBB-a. Prema dostupnim informacijama, hrvatske i bošnjačke stranke u Mostaru uveliko rade na stvaranju nacionalnih koalicija na predstojećim izborima.

Slično je i u Srebrenici, gdje bošnjačke stranke nastoje progurati promjenu izbornih pravila koja bi omogućila glasovanje na izborima i Srebreničanima koji danas ne žive u toj općini. S druge strane, srpske stranke odbacuju takvu mogućnost i rade na stvaranju svesrpske koalicije na izborima u Srebrenici. Cilj im je da novi načelnik općine bude Srbin. Slične koalicije moguće su i u drugim podrinjskim općinama, kao što su Vlasenica, Bratunac i Zvornik.

Moguće koalicije

Koalicije hrvatskih, odnosno bošnjačkih stranaka, očekuju se, pak, u cijelom nizu srednjobosanskih općina. Jajce, Vitez, Busovača, Uskoplje - Gornji Vakuf, Novi Travnik, samo su neke od općina gdje bi većina relevantnih hrvatskih stranaka mogle skupa izići na izbore za načelnike i općinska vijeća.

Većinske bošnjačke stranke se za sada ne izjašnjavaju o zajedničkom nastupu u ovim općinama.

Suradnja će najvjerojatnije biti izražena pri izboru načelnika, i to tako što neke stranke neće isticati svoje kandidate, pružajući prešutnu potporu kandidatu druge stranke.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jajčanin
09:55 05.03.2012.

Šta je čudno u tome? Eto mi očekivali da će u Mostaru i Jajcu svi izaći s građanskim listama. xD Ostaje vidjeti tko će biti uspješniji u toj borbi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?