BALKAN

Na tisuću djece ispod pet godina u prosjeku umre osmero

'Babies group holding  peppers'
'Anatoliy Samara'
03.10.2013.
u 09:02

Najbolje rangirana zemlja regije Balkana je Hrvatska gdje umre petero djece

U svijetu je prošle godine, prije navršene pete godine života umrlo nešto više od šest i pol milijuna djece, odnosno 18.000 dnevno.

U samom svjetskom vrhu

Iako je socijalna slika država Balkana daleko ispod europskog prosjeka, rezultati posljednjeg istraživanja Ujedinjenih naroda o položaju djece u svijetu za 2013. godinu pokazali su da su upravo te države u samom svjetskom vrhu, prema uvjetima u kojima žive djeca. Istraživanje je pokazalo da se zemlje Balkana na svjetskoj ljestvici nalaze među područjima koja djeci nude najbolje i najadekvatnije uvjete života.
Prema stopi smrtnosti djece ispod pet godina, što UNICEF tumači kao najbolji pokazatelj blagostanja djece, najbolje rangirana zemlja regije Balkana je Hrvatska gdje na 1000 djece ispod pet godina umre njih petero. Poslije Hrvatske dolaze Srbija i Crna Gora gdje na 1000 djece ispod pet godina u prosjeku umire njih sedmero, a prati ih Bosna i Hercegovina gdje na 1000 djece ispod pet godina u prosjeku umre osmero.
Najlošije rangirane zemlje regije su Makedonija, u kojoj na 1000 djece ispod pet godina umre 10, i Albanija gdje je taj broj 14. Sve zemlje regije imaju daleko povoljniju prosječnu stopu smrtnosti djece ispod pet godina u odnosu na svjetski prosjek gdje na tisuću djece umre 51 dijete.

Najčešći uzroci smrti

Najbolje mjesto u svijetu za rođenje djece je Lihtenštajn, gdje na 1000 djece umre jedno dijete a najlošije rangirana je Siera Leone, gdje u prosjeku umre 185.
Istraživanja su pokazala da se oko dvije trećine smrtnih slučajeva kod djece dogodilo se u prvom mjesecu života, uglavnom u prvom tjednu života. Za balkanske države, glavni uzroci za smrt djece do pet godina starosti su upala pluća i novorođenački problemi. Prema istom izvješću, loše zdravstveno obrazovanje, slaba dostupnost materinske zdravstvene skrbi, problemi u jačanju profesionalnog položaja primalja, kao i nedovoljno promicanje dojenja predstavljaju zapreke za daljnji napredak BiH, ali i cijele regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?