Deficit

Na svaku marku od izvoza u poljoprivredi uvezu se 4 KM

Prosvjed
25.06.2012.
u 10:10

Agencije za statistiku ukazuje na vanjskotrgovinski deficit od 7,303.316 KM

Iako je obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prošloj godini u odnosu na 2010. godinu zabilježio određeni rast, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla 53 posto, ekonomisti tvrde kako je to tek mali pomak, a institucije vlasti bi, kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima i mjerama, morale učinkovitije djelovati na planu podrške domaćem gospodarstvu. Prema podacima Agencije za statistiku, analiza vanjskootrgovinske razmjene BiH pokazuje da je u prošloj godini ostvaren uvoz u vrijednosti od 15,525.428 KM, dok je izvoz iznosio 8,222.112 KM, što ukazuje na vanjskotrgovinski deficit od 7,303.316 KM.

Povećana pokrivenost

Promatrano u odnosu na 2010. godinu, obim vanjskotrgovinske razmjene je povećan, kao i pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je izvoz rastao u nešto većem postotku u odnosu na uvoz, točnije 1,9 posto.

- Premda je postotak izvoza povećan za 15,9 a uvoza za 14 posto, BiH je ipak ostvarila iznimno visok deficit od 7 milijardi KM. Cilj je još povećati izvoz, a uvoz smanjiti zamjenom za domaće proizvode, kako bi robni deficit sveli na barem 5 milijardi KM, rekao je Jago Lasić dopredsjednik Gospodarske komore FBiH. Lasić je posebice nezadovoljan katastrofalnim podacima u poljoprivredno-industrijskom sektoru, gdje je pokrivenost izvoza izvozom skromnih 25,14 posto. Naime u tom sektoru je tijekom prošle godine ostvaren izvoz u iznosu od 718,74 milijuna KM, dok je uvezeno četiri puta više robe, u vrijednosti od 2,86 milijardi. U tom sektoru, tvrdi Lasić, bi se mogli postići bolji rezultati, posebice sezonskom zabranom uvoza voća i povrća, kako bi se prodale ogromne količine domaćeg voća i povrća koje propada zbog uvoza otpada iz inozemstva.

Aktivni izvoznici

Prema Lasiću, trebalo bi poticati aktivne izvoznike, koji su prošle godine ostvarili 4,7 milijardi KM, ili 56 posto ukupnog izvoza.

- Uostalom treba postaviti pitanje: Što to imaju aktivni izvoznici od izvoza i od ostvarenog deviznog priljeva? Kako i tko koristi ili iznosi devize iz BiH? Zašto izvoznici nemaju nikakvih potpora i još mnoga druga pitanja, tvrdi Jago Lasić. Dok su aktivni izvoznici prošle godine imali pokriven uvoz izvozom u postotku od 171 posto, aktivni uvoznici ostvarili su deficit od 9,23 milijarde KM, a pokrivenost izvozom tek skromnih 27,83 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?