Razgovor

Na sceni blokada najvišeg tijela izvršne vlasti FBiH

Predrag Kurteš
13.12.2012.
u 09:38

Ministar Kurteš ističe kako i politička kriza negativno utječe i na sigurnosno stanje u Federaciji BiH

Usprkos zastoju u funkcioniranju federalne Vlade Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH je u proteklih godinu dana izradilo nekoliko vrlo važnih reformskih propisa. Ministar Predrag Kurteš, za “Večernji list“ govori o tome, ali i sigurnosnim prijetnjama i izazovima te utjecaju političke krize na sigurnosnu situaciju u Federaciji.

U proteklom razdoblju Vaše ministarstvo je izradilo i predložilo nekoliko vrlo važnih zakonskih propisa. Jesu li planirane reformske mjere u oblasti unutarnjih poslova provedene?

Otkako sam na čelu Ministarstva, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je obrađivalo osam zakona iz oblasti unutarnjih poslova. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, Zakon o osobnom imenu, kao i Zakon o matičnim knjigama u Federaciji BiH su prošli svu demokratsku proceduru, usvojio ih je Parlament FBiH i stupili su na snagu. Prva tri su već u primjeni, dok je rok za provedbu Zakona o matičnim knjigama svibanj 2014. godine. Radi se o veoma zahtjevnom i skupom projektu na kojem se uveliko radi, a ja ću sa svoje strane učiniti sve da ovaj zakon uđe u primjenu u predviđenom roku. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o agencijama za zaštitu ljudi i imovine je prošao kompletnu proceduru u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i javnu raspravu, nakon toga je radna skupina koju sam formirao u ovaj nacrt uključila sve prijedloge i primjedbe dobivene tijekom ovog procesa, što je od Vlade Federacije BiH usvojeno i u vidu prijedloga proslijeđeno u parlamentarnu proceduru. Zastupnički dom je razmatrao i usvojio ovaj prijedlog, a ja očekujem da to uskoro učini i Dom naroda. Prijedlog zakona o privatnim detektivima je razmatrao Zastupnički dom i mi očekujemo da o istom pitanju raspravlja i Dom naroda.

Kakav rasplet političke krize u Federaciji očekujete? Posljednja zbivanja oko Razvojne banke i proračuna pokazuju da je ovakvo stanje blokade vlasti neodrživo?

Slažem se s ocjenom da je na sceni blokada najvišeg tijela izvršne vlasti u Federaciji BiH i da je takvo stanje neodrživo. Potpuno sam siguran da će ova situacija, isključivo primjenom odredbi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, kao i zakona, biti uskoro razriješena i na taj način da će biti stvoreni uvjeti da Vlada Federacije BiH nastavi raditi svoj posao.

 

Ostatak intrevjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?