Arheologija

Na Rivinama otkriven kasnoantički kompleks

Arheolog
30.04.2013.
u 10:20

Studenti Arheologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru marljivo su radili u zadnje tri godine na otkrivanju kompleksa, a radove je inicirala Udruga ‘Vidoštački grad’

Na lokalitetu Rivine u naselju Ćemalovina, u stolačkoj općini, otkriven je kasnoantički kompleks. Na otkrivanju kompleksa u zadnje tri godine marno su radili studenti arheologije sa Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru. Arheološke radove inicirala je Udruga “Vidoštački grad“ iz Stoca. Magistar Ante Vujnović, predsjednik ove Udruge o projektu kaže:

Veliko iznenađenje

- Za čitavu našu stolačku općinu, za lokalnu zajednici, pa i širu javnost, ovo je jedno veliko iznenađenje. Veliki je uspjeh ovo što smo uradili u protekle tri godine. Ovo je fenomenalno. Ovim putem pozivam ljude da dođu, da vide da naša iskapanja nisu puko slovo na papiru, nego da je uz minimalan novac i zahtjeve iskopano puno više od očekivanja“.

- Što kažu mještani?

- Mještani su prezadovoljni, živjeli su uz vrijedan arheološki nalaz, a tek su ga sada postali svjesni. Dolaze , obilaze, svaki dan bude od 35 do 40 studenata njima je to drago, zanimljivo da se nešto ovako događa u selu, da nisu samo brige oko posla i zemlje.

- Kompleks je dobro očuvan, mimo očekivanja?

- Njega je čuvala majka priroda, preko 1500, 1600 godina je pod zemljom.

Vrijeme je učinilo svoje, ima dijelova koji su nagriženi i uništeni, ali i fenomenalno očuvanih, kao što su kruništa –vrhovi zidova,našli smo originalne podnice, zidove s fasadom. To što smo u pojedinim prostorijama našli mislim da nema ni Mogorjelo“. Na kompleksu pažnju plijene posebice ožbukani zidovi, fasade, podnice, naprosto da čovjek ne povjeruje da je sve to blago bilo tu, uz puteljak, njive i ograde. Po svemu sudeći otkriven je samo dio kompleksa, pa se istraživači nadaju da će u dogovoru s Veselkom Ragužem, vlasnikom okolnog zemljišta, nastaviti projekt koji puno toga obećava. Tino Tomas, asistent na Odjelu arheologije, Sveučilišta u Mostaru kaže:

- Naš odjel treću godinu ovdje ima terensku praksu. Istraživanja su počela na osnovu kasnoantičke grobnice koja je indicirala postojanje većeg sakralnog kompleksa.

Dosta toga je otkopano, radimo po fazama. Ovo što je otkriveno upućuje na jedan sakralni kompleks, jednu crkvu, na čije postojanje osim grobnice indiciraju i grobovi uz nju. Sada smo ih pokrili geotekstilom, radi zaštite, kako bi dogodine mogli nastaviti proces. Pronađeni nalazi su pohranjeni u Mostaru, na našem Odjelu, gdje čekaju dalju obradu i analizu. Nadam se da ćemo za par godina imati sve obrađeno.

Daljnja istraživanja

Uz sakralni imamo i privredni dio. U trećoj kampanji pronašli smo i prešu koja je služila za cijeđenje, odnosno muljanje grožđa da se dobije vino. Objekt je kompleksan, naš odjel ovdje planira i dalja istraživanja, kako bi se sklopila slika, jedna cjelina…“ Uglavnom, pronađeni kompleks je prava arheološka senzacija, koja upućuje da zemlja na jugu Hercegovine još krije mnoge tajne. Međutim, nakon dvadesetogodišnjeg zatišja na polju arheologije, ohrabruje već i činjenica da se vrši neko istraživanje. Već sada na Rivine mogu doći turisti i drugi radoznalci da se dive, a što zemljina utroba sve krije teško je i pretpostaviti. Pronađeno upućuje da bi se moglo još mnogo toga otkriti, čak da bi Mogorjelo moglo dobiti dostojnu konkurenciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?