Naslovnica

Na popisu stanovništva 46 pitanja, 27 obveznih

Kritičan datum popisa je 30. 9. u 24 sata. Onaj tko se rodi 1. ili 2. 10. neće ući u popis
30. kolovoza 2013. u 10:04 0 komentara 150 prikaza
Popis

Agencija za statistiku BiH predstavila je jučer popisnice za predstojeći popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH koji će se održati od 1. do 15. listopada. Kada su u pitanju aktivnosti vezane uz popis, direktor Agencije Zdenko Milinović je kazao kako većina aktivnosti vezanih uz popis teče prema planu.

Materijal u tisku

Popisni materijal je u tisku, a popisni materijal za predpopisivanje već je dostavljen ministarstvima pravosuđa, inozemnih poslova i Ministarstvu obrane BiH, kazao je Milinović te dodao kako je posao oko konačne liste popisivača pri kraju i isti će biti objavljen na web-stranici Agencije. O popisnim listama i pitanjima koja su u njima te značaju popisa govorila je Nora Selimbegović, glavni metodolog Agencije. Prema njezinim riječima, iako se u medijima najčešće spominju smo tri pitanja vezana uz popis, a riječ je o jeziku, vjeroispovijesti te nacionalnosti, ona je kazala kako u popisnici ima 46 pitanja koja su također važna. Prema njezinim riječima, na popisu se odgovara koliko nas je, tko smo, gdje i kako živimo. Selimbegović je također istaknula kako je cilj svakog popisa ustanoviti broj stanovnika, po svim razinama: naseljima, općinama i gradovima na cijelom teritoriju BiH. Kritičan datum popisa je 30. rujna u 24 sata. Drugim riječima, to znači da onaj tko se rodi prvog ili drugog listopada neće ući u popis stanovništva. Osnovni obrasci za popis stanovništva su obrazac P1 i P2 kao i kontrolnik koji se vodi kao obrazac P3, u kojemu se vodi evidencija popisnih jedinica u popisnim krugovima, kako ne bi došlo do udvostručavanja podataka. Dakle, za građane BiH najvažniji su obrasci P1 i P2. Obrazac P1 ima 46 pitanja u koji se upisuju osnovni podaci o osobi. Popisnica ima 46 pitanja od kojih su 27 obveznih, kao što je to uobičajeno u državama EU-a, ali kako u BiH nije bilo popisa 22 godine, nedostaje veliki broj podataka, stoga je uveden ostali set pitanja, poput migracije i slično, a prvi put uveden je i set pitanja za osobe koje imaju poteškoća pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. U obrascu P1 24, 25, i 26 pitanje odnose se na nacionalno izjašnjavanje, izjašnjavanje o vjeroispovijesti te materinskom jeziku. Od ostalog seta pitanja, školska sprema, a u tom sklopu je i pitanje broj 30 samo za osobe koje nemaju nikakvog obrazovanja, ili nepotpunim osnovnim obrazovanjem: ‘Znaju li pročitati i napisati kratki tekst?’.

Popisuje se i kuhinja

Osim pitanja o zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, tu su pitanja o glavnom izvoru sredstava za život u posljednjih 12 mjeseci, ekonomske aktivnosti, statusu osobe u neaktivnosti... Što se, pak, tiče obrasca P2, on se odnosi na upitnik za kućanstva i stan. U ovaj upitnik koji sadrži 32 pitanja, upisuje se vrsta jedinice za stanovanje, korištenje stana, površina, popisuje se čak i kuhinja kao i njezina kvadratura, voda u stanu, vrsta grijanja, tip zgrade, koliko katova ima zgrada materijal od kojeg je napravljen krovni pokrivač zgrade, pristupnost ulazu u zgradu, postojanje ili nepostojanje dizala, toalet, zaseban ili s kupatilom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.