LISTA

Na popisu miroljubivih država BiH je zauzela šezdeseto mjesto

brak
Photos.com
30.05.2011.
u 09:03

Hrvatska se pak našla na 37. mjestu, za mjesto manje od Francuske koja se našla na 36. mjestu. Crna Gora je pak zauzela 89. mjesto.

I ove je godine Global Peace Index objavio ljestvicu najmiroljubivijih zemalja na svijetu, u koju su uvrštene 153 zemlje. Pri slaganju ljestvice u obzir su uzete statistike o zločinima u zemlji, potrošnja na vojsku i obranu, te razina poštovanja ljudskih prava. Za razliku od prošle godine, kad je najmiroljubivijom zemljom proglašen Novi Zeland, ove je godine na vrh ljestvice sjeo Island. Prošlogodišnji ‘pobjednik’ našao se na drugom mjestu, a slijede Japan, Danska, Češka, Austrija, Finska, Kanada, Norveška i - Slovenija!

Slovenija u top 10

Tako su Slovenci ušli u top deset najmiroljubivijih zemalja, i pomakli se za jedno mjesto na ljestvici: lani su, naime, bili na 11. mjestu. Bosna i Hercegovina nalazi se na 60. mjestu, kao i lani, Makedonija je 78., a Srbija 84. (lani su zasjeli na 90. mjesto). Hrvatska se pak našla na 37. mjestu, za mjesto manje od Francuske koja se našla na 36. mjestu. Crna Gora je pak zauzela 89. mjesto. Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, one se nalaze na 82. mjestu, a Rusiji je pripalo 147. mjesto! Za Rusijom slijede Kongo, Sjeverna Koreja, Afganistan, Sudan, Irak te na posljednjem mjestu - Somalija. S obzirom u kakvom se stanju Bosna i Hercegovina nalazi proteklih godinu dana, zanimljivo bi bilo vidjeti i čuti što je članove stručnog žirija u ovom izboru natjeralo da ostave BiH na istom mjestu kao ranije.

Događanja u BiH

Prijeteće poruke prije izbora, košmar oko sastavljanja vlasti uz brojne prijetnje i izgon jednoga naroda iz svake pore društvenog, javnog i političkog života Federacije BiH vjerojatno je trebalo BiH spustiti nekoliko mjesta niže u ovom izboru. Samo možemo pretpostaviti kako članovi stručnog žirija nisu ovaj put biti dovoljno informirani o svim događajima u našoj zemlji u posljednje vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?