HRVATI BEZ MIROVINA

Na popisu 90 posto pripadnika HVO-a -DONOSIMO POPIS

hvo
Frano Matić
25.10.2011.
u 10:17

Vlast je javnost do sada obmanjivala lažnim popisom lažnih branitelja

Među 85 branitelja kojima je u dosadašnjoj reviziji uskraćeno pravo na povlaštenu mirovinu, nalazi se više od 90 posto bivših pripadnika HVO-a, čime se ozbiljno dovodi u pitanje tvrdnja resornog federalnog ministra Zukana Heleza da revizija nije nacionalno usmjerena.

Popis lažnih branitelja

Dok aktualna federalna vlast obmanjuje javnost objavljujući lažni popis lažnih branitelja, na kojem se uglavnom nalazi umrli roditelji i punoljetna djeca poginulih branitelja, Večernji list je došao u posjed popisa branitelja kojima je revizijom doista uskraćena isplata mirovina, i to pod obrazloženjem da nisu ispunjavali propisane uvjete. Riječ je o jednoj od dvije skupine branitelja koje su predmetom revizije. Uz branitelje kojima se provjerava invalidnost temeljem koje su stekli stradalnička prava, revizija je obuhvatila i 925 branitelja koji su po uredbi federalne vlade iz 2001. godine otišli u mirovinu. Tadašnja vlast je omogućila tadašnjim pripadnicima Vojske FBiH i djelatnicima Ministarstva obrane FBiH koji imaju tri godine ratnog staža i 45 godina starosti odlazak u tzv. povlaštenu mirovinu. Ovakvu mogućnost iskoristilo je 925 osoba, podjednako iz obje bivše vojne sastavnice, HVO-a i Armije BiH. No, revizijski timovi Federalnog ministarstva za pitanja branitelja su do sada pregledali oko 600 predmeta i među 85 onih koji su izvedeni iz prava ogromna većina su bivši pripadnici HVO-a. Oni su već dobili privremena rješenja o obustavi isplate i više ne dobivaju mirovine iz Federacije BiH. Uglavnom je riječ o vojnim umirovljenicima HVO-a s područja Hercegovine, odnosno Mostara, Čapljine, Širokog Brijega, Posušja, Gruda i Čitluka, iako ima i po nekoliko slučajeva iz Konjica, Bugojna, Uskoplja, Kaknja, Orašja, Domaljevca, Tomislavgrada, Zenice, Vareša, Travnika i Sarajeva. Osam bivših pripadnika Armije BiH, odnosno bošnjačke sastavnice FMO-a koji su revizijom ostali bez mirovine su iz Sarajeva, Zenice, Breze i Busovače. Kada se imaju u vidu ovi podaci, jasno je zašto aktualna vlast u Federaciji skriva stvarne rezultate revizije, a u javnost plasira navodni popis skoro tisuću “lažnih invalida” na kojem skoro da nema niti jednog slučaja koji je bio predmet revizije. Riječ je, primjerice, o umrlim roditeljima poginulih branitelja ili o umrlim invalidima ili pak o djeci poginulih branitelja koji su zbog godina starosti ostali bez prava na naknadu. Svake godine na taj način oko tisuću ljudi budu izvedeni iz prava. Nacionalna sastav na ovom popisu je šarolik i omogućio je ministru da “pokaže” kako revizija podjednako obuhvaća sva područja i narode u Federaciji.

Popis, sada već bivših vojnih umirovljenika koji Večernjak objavljuje, pokazuju da bez prava ostaju uglavnom bivši pripadnici HVO-a.

HVO ostaje bez prava

Kako doznajemo, znatno više bivših pripadnika HVO-a nego Armije BiH je i među ratnim stradalnicima koji su u dosadašnjoj reviziji ostali bez prava. Problematičan je zakon o reviziji koji je uvažio dokumentaciju Armije BiH, dok pak nisu prihvaćeni dokumenti HVO-a.

 

 

Pregled izdatih Rješenja o obustavi isplate mirovine FZ MIO/PIO

1.Perić Drago Tomislavgrad H
2.Antičević Zora Tomislavgrad H
3.Skoko Tadija Orašje H
4.Maras Tomislav Šamac-Domaljevac H
5.Maračić Marijan Kakanj H
6.Ćurčić Mirko Zenica H
7.Riđić Filip Vareš H
8.Pinjuh Nikola Zenica H
9.Kamenjaš Hamid Breza B
10.Fazlić Emir Zenica B
11.Kadrić Omer Zenica B
12.Sičaja Pavo Gornji Vakuf / Uskoplje H
13.Topić Ivka Bugojno H
14.Jozipović Franjo Travnik H
15.Šapina Ivica Bugojno H
16.Pipo Bećir Busovača B
17.Ivanković Niko Čapljina H
18.Leko Andrija Mostar H
19.Bošković Ilija Čapljina H
20.Livaja Jozo Čapljina H
21.Šagolj Stjepo Mostar H
22.Maslać Jozo Čapljina H
23.Mikulić Jozo Mostar H
24.Marić Stanko Mostar H
25.Raguž Božo Mostar H
26.Jović Drago Čapljina H
27.Krešić Rade Čapljina H
28.Šimunović Miroslav Mostar H
29.Šimunović Martin Mostar H
30.Čuljak Ante Mostar H
31.Ćurčić Stipo Čapljina H
32.Limov Jakov Čapljina H
33.Ćemeraš Mile Čapljina H
34.Glibić Blago Mostar H
35.Soldo Marko Konjic H
36.Sušić Milan Čapljina H
37.Ćorić Tomislav Čapljina H
38.Vukoja Jozo Mostar H
39.Zadro Anton Mostar H
40.Maričić Nikola Mostar H
41.Karačić Vjekoslav Čitluk H
42.Đoković Mirko Čapljina H
43.Matić Nedjeljko Čapljina H
44.Zovko Blago Mostar H
45.Blažević Slavko Mostar H
46.Verkić Andrija Čapljina H
47.Knezović Frano Mostar H
48.Miloš Mate Mostar H
49.Ivanković Stjepan Mostar H
50.Ćužić Rajko Mostar H
51.Cvitković Stanko Mostar H
52.Karamatić Ante Čapljina H
53.Bevanda Iva Čapljina H
54.Marušić Daro-Ivan Široki Brijeg H
55.Lovrić Jure Široki Brijeg H
56.Ivanković Jozo Široki Brijeg H
57.Primorac Zdravko Grude H
58.Crnogorac Ante Posušje H
59.Sušac Pero Ljubuški H
60.Naletilić Ivica Široki Brijeg H
61.Spajić Zdravko Grude H
62.Pandžić Krešo Grude H
63.Musa Dominik Grude H
64.Ćutuk Ljubo Grude H
65.Crnogorac Želimir Posušje H
66.Penava Miroslav Posušje H
67.Škoro Stjepan Grude H
68.Čolak Stanko Široki Brijeg H
69.Ivanković Stojan Široki Brijeg H
70.Šantić Žarko Široki Brijeg H
71.Ljubić Mirko Široki Brijeg H
72.Penava Ilija Posušje H
73.Marušić Zdenka Široki Brijeg H
74.Galić Ivan Široki Brijeg H
75.Pavlović Mile Grude B
76.Borovac Andrija Sarajevo  H
77.Jurčić Krešo Sarajevo  H
78.Kordić Vinko Sarajevo  H
79.Kaleb Nevenka Sarajevo  H
80.Čilić Vlatko Sarajevo  H
81.Marušić Iva Sarajevo  H
82.Arslanović Jusuf Sarajevo  B
83.Džonlić Faruk Sarajevo  B
84.Škrijelj Kadrija Sarajevo  B
85.Karić Sabit Sarajevo  B

Ključne riječi

Komentara 14

CI
cinbenik
12:18 25.10.2011.

Kao sto se i pretpostavljalo,najvise iz reda Hrvata ,je iz HDZe regije.Postavlja se pitanje kako su iz te regije za 1godinu rata toliki stradali i uvedeni u prava,a Hrvati iz drugih regija za 4godine rata se nalaze u velikoj manjini.Nikada nije bilo ovolike galame kada su Hrvati,koji nisu iz HDZe regije,dobijali odbenice iz Mostara i ni do dan danas neisu uvedeni u prava i pored ranjavanja.Stoga treba stvarno napraviti revizije i poredjenja kod HVOa,a i kod ARBiH,jer mnogi ratnici nisu zavrsili u profesionalnom sastavu,nego oni sto su se ukljucivali na kraju,ili su ratovali po zapovjednistvima i kuhinjama.I mnogi zakoni HRHB su pravljeni za njih i trajali su samo do ostvarivanja prava,dok mnogi nisu ni znali za njega do dan danas.Zalim iskreno ako je netko dobro zaskuzan skinut,ali javna je tajna da ima puno laznih kod obadvije komponente Federacije.

OL
oldday
15:26 25.10.2011.

Obožavam kad na ovim stranicama dobijem mnogo minusa a niti jedan argumentiran odgovor. To znači da sam u pravu!

OL
oldday
11:22 25.10.2011.

Opet takozvani novinari VL-a potpiruju vatru! Ovdje je riječ o časnicima koji su umirovljeni na osnovu uredbe federalne Vlade iz 2000. godine, prema kojoj je u mirovinu poslat višak vojske FBiH i zaposlenih u Ministarstvu odbrane. Neumoljiva statistika kaže ovako: Na 50 tisuća pripadnika HVO-a, HVO je imao dvostruko više časnika nego sva Armija BiH na njenih 164 tisuće. HVO je imao više generala nego Armija BiH. Jedan dio tih generala je, nakon Dejtonskog sporazuma, preved u HV. A to je, pak, stvaralo probleme HV-u prilikom prilagođavanjima NATO standardima jer se sada u RH pojavio - višak generala. Pravi novinar uvijek ponudi i pozadinu slučaja ali ovi što ih VL rabi su, naravno, izašli iz škole Smiljka Šagolja! Evo redakciji VL-a za BiH link do kodeksa časti hrvatskih novinara. Očigledno je da treba i njima i njihovim takozvanim novinarima! http://www.poslovniforum.hr/zakoni/kodeks_novinara.asp

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?