Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Na popisu 2013. nastoje uvesti i četvrti narod

Najveće podjele među Bošnjacima, Hrvati letargični, Srbi odlučni
17. prosinca 2012. u 09:29 1 komentara 3 prikaza
Popis

Najava odgode popisa pučanstva kojega su zatražili predstavnici Europske komisije koji se zbog nesporazuma nisu uspjeli susresti s državnim predsjedateljem Vijeća ministara BiH svjesno ili potaknuli su i dolili ulje na vatru u pravcu novoga politiziranja vezanog za popis pučanstva i kućanstava. I dok se u Bosni i Hercegovini o svakom fenomenu dominantno stavljalo u rakurs tri nacionalna pogleda, kroz popis pučanstva u BiH polako provijava inicijativa potekla u dijelu političkih disidenata o praktričnom stvaranju četvrtog naroda čija je politička matrica u konačnici preuzeti monopol bosanskohercegovačke nacije.

Tko je tko

Uostalom, to je već vidljivo u pitanjima 24, 25 i 26 koji se nalazi na popisnim listićima pučanstva. Radi se o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, vjeroispovijesti i maternjem jeziku. U tim rubrikama postoji mogućnost da se osobe izjasne kao jedan od tri dominantna konstitutivna naroda Srbi, Bošnjaci i Hrvati ili pak da izaberu ‘križić’ ne izjašnjava se. Najveća polarizacija dogodila se unutar bošnjačkog korpusa, te djelomično kod ljudi koji su iz nacionalno miješanih brakova i koji se ne priklanjaju nijednoj od tri dominantne nacionalne skupine. Upravo zbog toga bošnjačka politička elita, Islamska zajednica pa i političke stranke pokrenule su široki front kako bi pedagoški Bošnjacima objasnili da je to njihova nacionalnost, jezik je bosanski a vjeroispovijest Islamska. Po dostupnim podacima sve ispod 50 % ukupnog pučanstva na sljedećem popisu ova grupacija smatrala bi neuspjehom budući se popisom nastoje projicirati i politički procesi, ustavne promjene. O tome koliko će biti ostalih odnosno onih koji se ‘ne izjašnjavaju’ ovisi i politička budućnost određenih političkih disidenata među kojima je i Željko Komšić. Upravo na tome skupina okupljena oko njega gradi ideju o stvaranju ili četvrtog naroda ili provođenju drugog unitarnog koncepta.

Podjela i letargija

Koliko god je apsurdno, ali moguće je da upravo zbog raskola između Bosanaca i Bošnjaka, najbrojniji konstitutivni narod u zemlji postanu Srbi koji će se najveći broj upravo tako izjasniti. Procjenjuje se da u BiH živi oko 2,1 milijun Bošnjaka, 1,3 milijuna Srba te oko 500.000 Hrvata. I upravo da zbog malobrojnosti i važnosti predstojećeg popisa budu najbučniji jer mogu dodatno kliznuti na margine, hrvatski su političari, akademska zajednica, crkva letargični upravo kao da se radi o dvojbi jesu li Aboridžini na granici nestanka u Australiji.

  • lux020:

    Hrvatski i srpski političari u BiH su propustili spriječiti podvalu koju su napravili muslimanski političari-trebali su spriječiti da tzv.Bošnjaci(niđe veze) naziv svog jezika plasiraju kao bosanski.Naime,jezik uvijek dobiva ime po narodu koji ga govori a ne po zemlji u kojoj ... prikaži još!j se govori.Bilo bi pravilno bošnjački jezik.Ovako su tzv.Bošnjaci prisvojili Bosnu kao isključivo svoju zemlju jer govore tim nekim bosanskim jezikom dok su ostali samo "gosti".Povijesno gledano najmanje pravo na tu zemlju imaju baš oni pa zašto bi im se prepustila tek tako.Ni u Jugoslaviji nije postojao jugoslavenski jezik,u Švicarskoj nema švicarskog,u Belgiji i Nizozemskoj belgijskog ni nizozemskog....zašto bi ovdje bilo drugačije?