NOVI ZAKON

Na policama velikih trgovina mora biti 50 posto proizvoda iz BiH

trgovina
24.11.2010.
u 08:13

Ako trgovine ne budu imale 50 posto prehrambenih proizvoda iz BiH, uslijedit će drastične kazne

Od veljače iduće godine sve trgovine čija je površina veća od 1000 četvornih metara morat će na svojim policama imati barem 50 posto prehrambenih artikala koji se proizvode u BiH. Ova zakonska odredba je usvojena još u srpnju ove godine, a za njezinu provedbu je ostalo još dva mjeseca. Kako su nam rekli u Udruženju za zaštitu potrošača Futura iz Mostara, na ovaj način bi domaći proizvođači napokon trebali doći do izražaja.

Kazne visoke

- To se osobito odnosi na proizvođače voća i povrća koje doslovno uništava uvoz iz stranih zemalja. Kazne za trgovine i trgovačke centre koji ne budu poštivali ove odredbe su velike - od 2000 do 10.000 maraka. Govorimo o Zakonu o unutarnjoj trgovini, a amandman na zakon je usvoje prije četiri mjeseca - pojasnio nam je Marin Bago, jedan od čelnika spomenutog udruženja. Ipak, postavlja se pitanje je li moguće ispuniti ovu zakonsku odredbu s obzirom na to da je još uvijek prehrambena industrija u BiH slabo razvijena te da se određeni proizvodi uopće ne prave u BiH. - Primjerice, imamo pitanje kvalitetnih čokolada i drugih proizvoda koje se u BiH ne prave na razini prve klase. Ipak, smatramo da je ovo dobar potez te da će domaći proizvođači sada imati više prostora za prezentaciju svojih proizvoda - naglasio je naš sugovornik.

Zadaća inspekcija


Naravno, ostaje još da vidimo hoće li inspekcije početkom veljače iduće godine uraditi svoj posao i kažnjavati one trgovine i trgovačke centre koji ne budu zadovoljavali nove zakonske propise. - Djelatnici su u administraciji, ali ih gotovo nikako nema na terenu. Svi se nadamo da će ovaj put inspekcije biti ažurne te da će kažnjavati one koji ne budu ispunjavali zakonske propise koji bi se trebali početi primjenjivati od veljače. Zakon je već na snazi, ali je dao trgovinama pola godine kako bi se mogli pripremiti za ove promjene - zaključili su iz udruženja Futura. Iz Udruženja za zaštitu potrošača su najavili kako će pomno pratiti ovaj proces te da će sami prijavljivati sve nezakonitosti koje budu primijećene na terenu. Već sada se na policama velikih trgovačkih centara može na??i veći broj domaćih proizvoda, a očekuje se da će se njihov udio do veljače iduće godine znatno povećati. Barem tako predviđa izmijenjeni Zakon o unutarnjoj trgovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?