Mostar

Na papa-test se čeka i po mjesec dana

PAPA
19.04.2013.
u 09:29


S jedne strane prebukirana bolnica, s druge Dom zdravlja bez novca

Uz mnogobrojne probleme s kojima se već duže vrijeme bori Sveučilišna klinička bolnica Mostar, posljednjih mjeseci Odjel za ginekologiju i porodništvo pokušava se izboriti i s gužvom primjerenom nekoliko puta većim bolnicima gdje posao ginekologa radi puno veći broj liječnika. Hodnici su bili ispunjeni pacijenticama i prije, ali od siječnja tekuće godine pretrpanost i svakodnevna gužva ne jenjava. Razlog tome je što se u Domu zdravlja Mostar ne radi papa-test, odnosno screening, pregled kako bi se utvrdio rak vrata maternice pa su sve pacijentice upućene u KB Mostar.

Nitko ne financira

“U Domu zdravlja ne radimo pregled, papa-test se ne može raditi jer je skinut program, odnosno prestali su nas financirati prije već više od godinu dana, cijelu 2012. nije uplaćeno. To su dijelom financirali Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a dijelom Županijski zavod zdravstvenog osiguranja i sada se traži da se to na neki način počne financirati i rješavati”, kazao nam je ravnatelj DZ Mostar. dr. Davor Pehar objašnjavajući trenutačnu situaciju. Kako je kazao, u 2012. uopće nije nikako plaćena, a s 1. siječnja 2013. godine oni su prestali s ovom uslugom jer nisu imali sredstva. - Mi ovdje radimo osnovni pregled, bez papa-testa, nakon čega žene dobivaju uputnice za bolnicu. Ali i gore je gužva, pa se na rezultate možda malo više čeka nego što je to slučaj bio ovdje, dodao je Pehar. S druge strane, pretrpanost pacijenticama i nedostatak osoblja, s obzirom na povećani broj pacijentica u bolnici, uzima danak pri svakodnevnom radu. “Pravo je pitanje zašto se ne radi u Domu zdravlja taj nalaz jer je to nešto što bi oni trebali raditi, kao obvezan vid zdravstvene zaštite. Taj test je isključivo u nadležnosti primarne zdravstvene zaštite. To znači da podrazumijeva ginekološku ambulantu DZ jer je bolnica druga i treća razina zdravstvene skrbi. Upravo tu dolazi do problema, svakodnevno smo zatrpani s još 15-ak do 20 pacijentica koje ne bi trebale biti uslužene kod nas, nego u DZ, odnosno kojima bi u ambulanti trebalo uzeti bris za papa-test”, objasnila je doc. dr. sc. Vajdana Tomić, pročelnica Odjela za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice.

Prebukirano osoblje

- Posla je jednostavno previše, naše osoblje je preopterećeno i smatram da to ide na uštrb kvalitete rada, kazala je Vajdana Tomić i dodala da je u današnje vrijeme nezamislivo da ginekološka ambulanta radi, a da ne uzima bris za papa-test, što je abeceda ginekološkog pregleda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?