Projekt

Na mjestima gdje su bili logori za Hrvate će biti spomenici

Logor
02.07.2012.
u 10:26

I dok su su jedni slavili 30. lipnja kao dan kada su osnovani logori za Hrvate, drugi su slavili taj dan kao datum “deblokade”

Mostar je 30. lipnja ove godine još jednom pokazao koliko je podijeljen grad. Dok se u jednom dijelu grada ovaj dan obilježava kao datum kada je stvoreno nekoliko logora za Hrvate i kada su ubijani nedužni civili u svojim kućama, u drugom dijelu Mostara se 30. lipnja obilježava kao dan deblokade grada. - Nije mi samo jasno od koga su to deblokirali grad? Priča se o nekim agresorima u ovom slučaju, što također ostaje nejasno. Kako agresor može biti čovjek koji je branio svoj dom? Taj dan se dogodio veliki zločin u Bijelom polju, ubijani su civili, otvoreno je nekoliko logora. Nitko za to nije odgovarao, a danas se još taj dan i slavi - ističe Zoran Zovko, predsjednik HVIDR-e HNŽ-a, koji ne skriva ogorčenje zadnjim događajima u Mostaru. On dodaje kako ovo nije jedini pokušaj mijenjanja povijesti od Bošnjaka.

- Na nekoliko mjesta, gdje je HVO potjerao srpske snage danas stoje spomenici na kojima piše da je to učinila Armija BiH. Dok smo mi ginuli u akcijama, Bošnjaci su hranili pripadnike Belih orlova. To su činjenice koje netko danas želi promijeniti. Stalno gledamo pokušaje da se povijest promijeni i moramo tome stati u kraj - poručuje naš sugovornik. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se pred školom u Bijelom polju podigne spomenik ubijenim Hrvatima na ovom mjestu. - To je bio najveći logor za Hrvate na ovim prostorima. Dana 30. lipnja 1993. godine zarobljeno je 215 Hrvata i mnogi su završili u logoru u tadašnjoj školi “Bratstva i jedinstva”. Djeca to moraju znati i zbog toga planiramo postavljanje spomenika na ovom mjestu. Također, pokrenuli smo inicijativu za podizanje spomenika ispred Muzeja u Jablanici, gdje je također bio logor kroz koji je prošlo 800 Hrvata - poručili su iz HVIDR-e HNŽ-a. Tijela mnogih Hrvata koji su bili u logorima Armije BiH u Mostaru i Jablanici još uvijek nisu pronađena. Tek sada se pokreće sudski proces za zločine u Jablanici, dok su zločini nad Hrvatima u Mostaru izgleda zaboravljeni od pravosudnih institucija ove države. Zbog toga udruge proistekle iz Domovinskog rata žele postaviti niz spomenika na mjesta gdje su Hrvati bili zatočeni, mučeni, silovani, ubijani od Armije BiH. - Samo na taj način možemo pokazati kroz što smo prošli u vremenima koje sada neki slave - zaključuju naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?