VELIKE PROMJENE

Na lokalnim izborima će biti skoro 40 tisuća novih birača

Izbori
11.06.2012.
u 09:06

Biračko tijelo u BiH već sada veće od 3,2 milijuna

Na predstojećim lokalnim izborima, ako oni budu održani u listopadu kako je planirano, moći će glasovati znatno više od 3,2 milijuna građana. Još krajem prošle godine ukupan broj birača na Središnjem biračkom popisu BiH premašio je ovu brojku.

Upisani birači

Na kraju prošle godine broj upisanih birača u Središnji birački popis bio je veći za 36.709 ili 1,2 posto u odnosu na broj upisanih birača na kraju 2010. godine. Ovakav godišnji rast broja potencijalnih birača dogodio se usprkos brisanju značajnog broja osoba s biračkog popisa. Naime, redovite aktivnosti na ažuriranju Središnjeg biračkog popisa obuhvatile su i obradu i unos podataka o ispisu iz državljanstva Bosne i Hercegovine, a na osnovi odluka o ispisu iz državljanstva koja se Središnjem izbornom povjerenstvu dostavljaju od Ministarstva civilnih poslova BiH. U 2011. godini dostavljeno je ukupno 3647 odluka o ispisu iz državljanstva BiH, te su ažurirani podaci o njima u Središnjem biračkom popisu. No, priljev novih potencijalnih birača bio je takav da se ukupni broj onih koji će moći birati nove lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini povećao za skoro 37 tisuća osoba.

Mlade osobe

Zanimljivo je da se uglavnom povećava broj “redovnih” birača, dok broj onih koji su registrirani za glasovanje u odsutnosti, preko pošte i osobno, uglavnom stagniraju ili se smanjuju. Primjerice, broj onih koji su registrirani za glasovanje u odsutnosti je krajem 2010. godine iznosio 13.819, a krajem prošle godine 13.597. Smanjio se i broj onih koji glasuju poštom, i to s 37.225 na 37.141. Onih koji glasuju osobno bilo je na kraju pretprošle godine 8367, a pred kraj 2011. godine 8135. Spomenute kategorije uglavnom obuhvaćaju izbjeglice i građane koji borave u inozemstvu. Kako bilo, jasno je da će na predstojećim lokalnim izborima moći sudjelovati znatno veći broj glasača nego na prošlim lokalnim izborima, koji su održani 2008. godine. Tada je za glasovanje bilo registrirano 3,024.127 birača, a glasačko pravo iskoristilo je njih 1,671.977 ili 55,3 posto. U listopadu ove godine će nove općinske načelnike i članove općinskih vijeća moći birati skoro 200 tisuća više građana nego na prošlim lokalnim izborima. Iako ovi birači nisu jednako raspoređeni u svim lokalnim zajednicama u kojima će se održati izbori, jasno je da bi značajan porast biračkog tijela mogao utjecati i na rezultate izbora u većini općina i gradova. Riječ je uglavnom o mlađim biračima, odnosno osobama koje su nakon napunjenih 18 godina života izvadili osobnu iskaznicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?