POSAVINA

Na jednu rođenu bebu idu četiri umrle osobe

plivanje, bebe (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
06.06.2011.
u 08:51

Bijela kuga najviše dolazi do izražaja u Posavini, ali ni ostale županije nisu u puno boljem stanju

Natalitet u Bosni i Hercegovini je već duži niz godina u silaznoj putanji, dok je istodobno broj umrlih u blagom porastu. U ožujku ove godine negativni prirodni prirast je zabilježen čak u devet županija Federacije BiH, a jedino je bio pozitivan u Sarajevskoj županiji.

Inače, samo u ožujku (posljednji pokazatelji) ove godine u Federaciji BiH je rođeno 1.700 djece, a umrlo je 1.940 stanovnika, što znači da je prirodni prirast iznosio minus 240, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Mjesec dana ranije negativan prirodni prirast zabilježen u osam županija Federacije BiH, a u siječnju u šest.

Demografske promjene

Tako je tijekom veljače više rođenih nego umrlih imala Tuzlanska i Unsko-sanska županija, dok su sve ostale imale negativni prirast. Neslavni rekord tijekom veljače drži Posavska županija, gdje na svako rođeno dijete umru četiri osobe.

Tek nešto manji prirast imaju u Hercegbosanskoj županiji, gdje na jedno rođeno - troje umre, a slično je i u Bosansko-podrinjskoj županiji. Na području Federacije u veljači prirodni prirast iznosio je 90. Podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je u Bosni i Hercegovini tijekom protekle godine bilo 33.779 živorođene djece, što u odnosu na 2009. godinu pokazuje pad za 2,99 posto, a umrlo je 34.633 osoba. Doduše, broj umrlih u 2010. godini u odnosu na 2009. godinu pokazuje neznatan pad od 0,40 posto. Istraživanja su pokazala da je ova demografska promjena, prilično osjetna u manjim mjestima i selima, iz kojih mladi odlaze u veće gradove obično na školovanje, gdje i ostaju. Samo na području općina Tomislavgrad i Livno, broj umrlih je u prošloj godini za više od 50 posto veći od novorođenih. Najbolje stanje je u Sarajevskoj županiji.

Razvijena društva

Sociolozi u BiH smatraju da je bijela kuga zapravo posljedica razvijenog društva i elemenata koje ono nosi sa sobom. “Na primjer neki ljudi ne žele da imaju djecu, ili veći broj djece zbog određenih ekonomskih razloga, neki opet zbog karijere, treći zbog hedonizma... To nije ništa novo i danas prema tablicama Međunarodne zdravstvene organizacije pokazuje se, a ona tretira negdje oko 210 zemalja u svijetu, da su na posljednjem mjestu, odnosno s najmanjom stopom nataliteta najrazvijenije zemlje Njemačka, Austrija, Italija i Japan. Što se više ide ka razvoju društva i razvojnim momentima stopa nataliteta će sve više padati, tvrde sociolozi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?