Kućanstva BiH

Na higijenu trošili svega 19, a na prijevoz 173 KM mjesečno

Potrošnja
03.04.2013.
u 09:43

Najveći dio novca troše na hranu, piće i stanovanje (režije)

Svim bosanskohercegovačkim kućanstvima je zajedničko što najveći dio novca troše na prehranu i troškove stanovanja (režije). Zapravo na te dvije stavke ode veća polovina primanja, barem kada se radi o prosječnoj bh. obitelji. Od ostalih usluga, najveći broj kućanstava izdvaja novac za plaćanje usluga mobilne telefonije, fiksnog telefona te za prijevoz. Zanimljivo je da od oko 3,8 milijuna stanovnika BiH, čak 3,2 milijuna koristi mobilnu telefoniju, što je u samom europskom vrhu. Naime, prosječna osoba u BiH mjesečno za troškove mobilnog telefona izdvoji oko 40 KM.

Mnogo novca i za luksuz

Ni limenog ljubimca se lako ne odriču. Tako bh. građani velike sume novca izdvajaju za prijevoz, čak 11 posto od ukupnih mjesečnih prihoda.No, zato se štedi na hrani, kulturi, školstvu, higijeni, odmoru i tako redom. Neshvatljivo je to u današnje vrijeme da je tijekom prošle godine svaki član bh. obitelji na higijenu trošio svega 19 maraka tijekom jednog mjeseca. Koliko se malo izdvaja za kulturu ne može se od stida ni iskazati te je ona zato spojena s rekreacijom, a obje skupa iznose tek nešto više od tridesetine mjesečnih primanja. Nije da se uspoređujamo s Dancima, ali oni na kulturu troše najviše u Europi. Gotovo 5,5 posto zarade potroše na knjige, filmove i druge kulturne sadržaje; u kino idu češće od bilo koje druge nacije u Europskoj uniji. Prema posljednjim informacijama, potrošačka košarica u BiH je jedna od najskupljih u Europi, kada se uzmu u obzir prosječne plaće. Dok su troškovi hrane i njihov udio u potrošačkoj košarici u razvijenim zemljama Europske unije do krize iznosili između 11 i 13 posto, a trenutačno se na razini cijele Europske unije kreće oko 20 posto, građani u BiH skoro polovinu plaće daju za hranu.

Dominira siromaštvo

Anketa o potrošnji kućanstava u BiH provedena na uzorku od 7400 kućanstava u BiH pokazala je da su za potrebe krajnje potrošnje mjesečno trošila prosječno 1569,33 KM. Skoro dvije trećine njih su anketirana na području Federacije BiH, oko jedna trećina iz Republike Srpske i oko pet posto iz Brčko Distrikta BiH, objavila je Agencija za statistiku BiH. Po ovoj anketi, u BiH je bilo 17,9 posto stanovnika koji žive u relativnom siromaštvu. Siromašno je svako šesto kućanstvo u državi. Prag relativnog siromaštva iznosi 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, a s jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20 tisuća građana BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?