Planinske "radosti

Na Blidinju se načelnik općine Jablanica sudario s medvjedom

blidinje
VL FOTO
11.02.2012.
u 15:04

Na povratku u Jablanicu njegov se džip sudario s medvjedom! Srećom, nikome ništa nije bilo, svatko je otišao na svoju stranu

Ne znam što drugi kažu, ali ja jedva čekam ovakvo vrijeme. To je za mene prava uživancija, još kada nema vjetra i zasja sunce. Imao sam ovdje goste, Dalmatince s Korčule i Širokobriježane. Bili smo pet dana zatrpani s dva metra visokim snijegom. Nosa iz kuće nismo mogli pomoliti. Vrijeme smo kratili kartanjem i zafrkancijom. Srećom, imali smo struju, mogli smo i televiziju gledati, rekao nam je Teofil Šimić, poznatiji kao Šić, ugostitelj na Risovcu:

-Ovdje između Vrana i Čvrsnice uvijek se nadati nevremenu, pa se treba pripremiti i dobro opskrbiti hranom i pićem. Sira iz mijeha, suhog mesa, kulena, kupusa i vina ne nedostaje, taman da ovako bude do Uskrsa. Jutros je bilo - 21, sada je “zatoplilo”, samo je - 17 Celzijevih stupnjeva, šalio se Šić u četvrtak navečer:

-Doživljavao sam ovdje i – 28 stupnjeva. Kažu da je tamo u Brčnju bilo i ispod 30. Putovi prema Tomislavgradu i Posušju su zatrpani, ali su se jutros probile ralice iz smjera Jablanice. Nema ovdje puno svijeta, ali je “raznovrstan” – ima Hercegovaca, Dalmatinaca, čak Slavonaca iz Osijeka.

Nešto drugačije zimu nam je u petak ujutro opisao fra Petar Krasić, koji iz Masne luke već tjedan dana jedinu vezu s ostatkom svijeta ima telefonom:

- Posjetili su me samo momci iz GSS-a, došli su skuterima. Oni su se uspjeli probiti do vikendice bračnog para Knego iz Dubrovnika u Gornje badnje i dostaviti im hranu i lijekove, bez kojih bi im život bio ugrožen. Svaka čast tim momcima. Ne bih nikoga kritizirao, ali bilo bi dobro da se ceste nekako oslobode snježnih nanosa. Bio je nakratko očišćen put iz smjera Tomislavgrada, ali vjetar ga je opet zatrpao. Sad su mi javili da se ralicama čisti cesta od Rakitna, ali ih ometa jaka bura. Ovdje sam 24 godine, ali ovo ne pamtim, rekao nam je fra Petar i dodao: Imam pse tornjake 25 metara od kuće. Dva dana nisam im mogao prići, onda sam im uz pomoć krplji prišao i nahranio ih, potrošivši za tu udaljenost punih 65 minuta. Njima ova zima ne smeta. Priče o najezdi vukova su izmišljene, vukovi nisu zamijećeni. Jedino su neki susjedi vidjeli srnu. Ovdje je iz Jablanice navratio općinski načelnik Salem Dedić. Na povratku u Jablanicu njegov se džip sudario s medvjedom! Srećom, nikome ništa nije bilo, svatko je otišao na svoju stranu. Kuda je i s kakvim namjerama medo pošao, ne bih mogao objasniti.

Mislio sam da medvjedi po ovakvoj hladnoći spavaju zimski san, kaže Teofil Šimić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?