Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Može se očekivati uhićenje Atifa Dudakovića

Dukić smatra da Tužiteljstvo BiH ne bi smjelo ostati slijepo i nijemo na brojne dokaze o zločinima
31. kolovoza 2012. u 10:26 1 komentara 65 prikaza
Dudaković
Foto: VL FOTO

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je kako je uvjeren da će uskoro biti uhićen i procesuiran bivši zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, zbog brojnih ratnih zločina počinjenih nad Srbima. “Nakon otkrivanja masovne srpske grobnice u Klenovcu kod Bosanskog Petrovca, te postojanja brojnih materijala i videodokaza o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima, siguran sam da će uskoro doći do uhićenja i procesuiranja Dudakovića”, rekao je Dukić Srni.

Dukić smatra da Tužiteljstvo BiH ne bi smjelo ostati slijepo i nijemo na brojne videosnimke, materijalne dokaze i izjave preživjelih svjedoka o zločinima Petog korpusa Armije BiH, zbog čega mora žurno procesuirati naredbodavce i izvršitelje zločina nad Srbima. “Izgleda da su nedavna upozorenja članova Saveza logoraša RS-a da će prosvjedovati pred zgradom Suda i Tužiteljstva BiH, ako u najskorije vrijeme ne dođe do procesuiranja ‘krupnih predmeta’ ratnih zločina počinjenih nad Srbima urodila plodom, jer je uhićenje Dudakovića sasvim izvjesno“, kaže Dukić.

U mjestu Klenovac kod Bosanskog Petrovca ekshumirano je četiri do šest nekompletnih ljudskih kostura za koje se pretpostavlja da su pripadnici VRS strijeljani na toj lokaciji 1995. godine. Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Milutin Mišić rekao je ranije Srni da Institut raspolaže operativnim saznanjima da su ovaj zločin izvršili pripadnici Petog korpusa Armije BiH 1995. Srbi već niz godina traže da se uhite i procesuiraju pripadnici 5. korpusa Armije BiH na čelu s Atifom Dudakovićem zbog zločina koje su počinili nad srpskim vojnicima i civilima.