FINANCIJE

Mostaru oteti deseci milijuna KM u tri godine

mostar
STOJAN LASIĆ
09.04.2011.
u 10:33

Zahvaljujući promjenama određenih zakonskih rješenja, više razine vlasti su Mostarcima otele mnogo novca iz proračuna

Deficit u proračunu Mostara i dalje je jedna od glavnih tema u ovom gradu. Traže se razlozi ovakve situacije, službenicima se režu plaće, a bit će potrebno učiniti još niz korekcija kako bi se postojeći manjak nadoknadio. Na temelju dokumenata koje smo dobili, jedan od glavnih razloga zbog kojih su sada plaće smanjene za 10 posto jest izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNŽ-a. Ta promjena koja se dogodila 2008. godine dovela je gradske vlasti u situaciju da se postotak prihoda smanji s 50 na 28,5 posto.

- Da stvar bude i teža, cijela stvar se dogodila kada je proračun Grada već bio usvojen i kada su već planirani prihodi u gradskom proračunu. Umjesto novca, te godine smo dobili jednu veliku rupu u proračunu. Planirali smo udar ublažiti 2009. godine, ali cijele te godine nismo imali proračuna. Ništa nismo mogli učiniti. Posljedice svih tih događaja zato ćemo osjetiti sada - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Još jedan udar koji je pretrpio Grad Mostar bio je kroz promjenu Zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ-a 2010. godine. Ranijih godina su sredstva od ovoga poreza išla lokalnoj zajednici, ali nakon promjena ovoga zakona, novac do poreza na nekretnine je završio u proračunu HNŽ-a. - I to je značajan iznos novca koji je nama jednostavno otet i prebačen na višu razinu vlasti. Svi naši pokušaji da spriječimo ove promjene, da dokažemo kako će proračun Mostara jednostavno biti devastiran daljnjom otimačinom, bili su bezuspješni. Ostali smo i bez toga novca - rekli su nam naši sugovornici. Kako se radi o značajnim iznosima novca govori i podatak da je prosječni iznos poreza koji se plaća na nekretnine iznosi 6000 maraka. To se odnosi na starogradnju, dok se za novoizgrađene nekretnine plaća PDV.

- Situacija bi bila lakša da je kasnije kroz projekte dio toga novca vraćen u Mostar. To se ipak nije dogodilo. HNŽ nam nije na vrijeme prebacio sredstva za obnovu porušenih zgrada, što je bilo obvezno, nisu niti jednom pomogli sportskim i kulturnim institucijama, a kapitalni projekti u gradu nisu naišli na razumijevanje. Kada se sve zbroji, ne treba se ni čuditi što imamo ovakvu situaciju u gradskom proračunu. Ostali smo bez desetaka milijuna maraka i još smo prisiljeni sami financirati sve projekte koji su od vitalnog značaja za cijelu županiju, a ne samo Mostar - zaključili su u mostarskoj Gradskoj upravi. Jedino što im je preostalo jest traženje pravde sudskim putem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?