GRADNJA CENTRA

Mostar uskoro dobiva 8 milijuna KM vrijedan obrazovni centar

Dobrotvorna večer
29.04.2013.
u 10:35

Gradnju centra pomaže hrvatska dijaspora, ugledni poduzetnici i gradonačelnici gradova EU-a uz pomoć HNS-a

Derutni prostor mostarskog naselja Rodoč, koji u vrijeme jake bure godinama stoji okićen brojnim vrećama za otpad, za oko dvije godine dobit će suvremeni srednjoškolski centar, osnovnu školu, dječji vrtić i ambulantu. Izgradnja suvremeno opremljenog školskog centra, čiji budući izgled “Večernjak” ekskluzivno objavljuje, vrijedit će više od osam milijuna maraka. Zbog tehničke i logističke opremljenosti, broja prostornih jedinica, bit će jedan od najsuvremenijih obrazovnih centara tog tipa u regiji, a njegovu izgradnju donacijama će pomoći hrvatska dijaspora. Osim što će se njegovom gradnjom otvoriti brojna radna mjesta za pedagoge, liječnike, medicinske sestre, psihologe, u njemu će se školovanje pružiti i djeci s posebnim potrebama, koje se zbog postojećih školskih kapaciteta zajedno sa svojim roditeljima već godinama suočavaju s brojnim problemima.

Na ideju gradnje ovog školskog centra došlo se nakon uspješne realizacije velike humanitarne donacije hrvatskog iseljenika iz Švicarske Vlade Vukoje koji je preko Udruge “Vedri osmijeh” Nike Marušića, voditelja Odjela za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora u BiH i Odbora za vanjsku politiku HDZ-a BiH, pomogao kupovinu posebnih kolica za trinaestogodišnjeg Niku Miličevića iz Mostara. Poslije te akcije uslijedio je novi sastanak s Olgom Stoss koja je s hrvatskim iseljenicima i njemačkim humanitarcima dogovorila pokretanje velike akcije u više zemalja o izgradnji najmodernijeg Centra koji bi bio prihvatilište za veliki broj djece na razini regije. Prvi korak u realizaciji cijelog projekta, ističe naš sugovornik Niko Marušić, je napravljen u Frankfurtu golemim humanitarnim koncertom na koji su došli predsjednici udruga iz Švicarske, Austrije i Njemačke, poglavarstvo grada Dubrovnika, poglavarstvo grada Bad Homburga, a više od 50 posto posjetitelja su ugledni Nijemci. Kako je za realizaciju projekta potrebna i pomoć Grada Mostara na humanitarnoj večeri pozvan je i Ljubo Bešlić, vlasnik građevinske tvrtke Vranica Ile Vrljić, čiji ured financira idejni projekt. Na humanitarnoj večeri u Frankfurtu dogovorena je inicijativa spajanja gradova prijatelja Mostar - Bad Homburg, jednog, kako ističu naši sugovornici, od najbogatijih njemačkihgradova. Kroz ovu inicijativu “pobratimstva” omogućit će se lakše korištenje sredstava raznih predpristupnih fondova EU-a koje inače koriste gradovi prijatelji. U tijeku je organizacija još nekoliko humanitarnih večeri za izgradnju školskog kompleksa koji će se početi graditi u Rodoču, a uz hrvatsku dijasporu, njegovo financiranje pomoći će bogati njemački, švicarski poduzetnici...

Za početak ovaj su golemi humanitarni projekt svojim dolaskom uveličali predstavnici prijateljskih gradova Bad Homburga i Dubrovnika, zamjenik gradonačelnika Bad Homburga Karl Heinz Krug, dubrovački gradski pročelnici Niko Pavlović i Milan Perić. Humanitarnoj večeri su nazočili i hrvatski veleposlanik u Berlinu dr. Miro Kovač, generalni konzul RH u Frankfurtu Josip Špoljarić, dopredsjednik Gradske skupštine u Bad Homburgu Peter Braun (Grüne), Predsjednik CDU-a u Bad Homburgu Thorsten Bartsch. Golem doprinos humanitarnom radu dala je velika hrvatska humanitarka u Njemačkoj i majka prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga Olga Stoss.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?