bračna nesloga

Mostar: Traže savjete i zbog nesloge svekrve i nevjeste

svađa
VL Foto
21.05.2010.
u 07:15

30 bračnih parova u ovoj je godini potražilo pomoć u bračnom savjetovalištu. Međutim tek se rijetki uspiju održati jer pomoć traže kad su odnosi jako narušeni.

U samo prva četiri mjeseca ove godine broj parova koji su zatražili postupak posredovanja u bračnom savjetovalištu Centra za socijalni rad u Mostaru je za 50 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. -Radi se o postupku posredovanja, odnosno to su parovi koji još nisu pokrenuli brakorazvodnu parnicu, ali su zbog poteškoća došli potražiti pomoć.

Mlađi parovi
U ovoj godini u prva četiri mjeseca pomoć je zatražilo 30 parova, a prošle godine u tom razdoblju ih je pomoć zatražilo 20, kazala je Zekira Džoklo, voditeljica bračnog savjetovališta pri Centru za socijalni rad u Mostaru. Istaknula je da je to za 50 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, što je ogromna brojka. Pomoć uglavnom traže mlađi bračni parovi.

Zekira Džoklo je također napomenula da se u savjetovalište javljaju bračni parovi svih dobnih skupina, ali da su u prosjeku najčešći mlađi parovi, odnosno od 23 do 40 godina. -Ima i onih koji imaju više od 40 godina, pa i starijih. Prije nekoliko dana smo imali postupak razvoda braka gdje par već ima djecu u dobi od 25 godina, dodala je. Razlozi su, objasnila je, različiti - od ekonomskih, do moralnih, neslaganja naravi.

- U nekoliko slučajeva su navedeni politički razlozi, ali tu se konkretno misli na to da osobe žive u različitim zemljama, primjerice suprug živi u BiH, a žena u inozemstvu isl., rekla nam je Džoklo. Ipak, u najviše slučajeva radi se o neslaganju gdje par ne može doći do dogovora.

Pomoć se traži kasno
Inače, bračno savjetovalište pri Centru za socijalni rad u Mostaru postoji niz godina. Prema prošlogodišnjem izvješću, pomoć je zatražilo 200 osoba. Radi se o osobama koje su prošle kroz savjetovalište, bilo da se radilo o jednom ili više posjeta. Međutim, kako parovi pomoć potraže uglavnom kada su bračni odnosi u potpunosti narušeni, bračno savjetovalište nije uspjelo spasiti prevelik broj brakova.

- Ne radi se samo o bračnim problemima, mogu to biti problemi u okviru šire obitelji, primjerice između svekrve i nevjeste, roditelja i djece, kazala je Džoklo. Što se tiče stručnog kadra, savjetovalište raspolaže pravnikom, socijalnim radnikom, psihologom i pedagogom, a ako se ukaže potreba za nekom stručnom osobom izvan ove ustanove, onda se razvija suradnja s njima.

- Princip rada je taj da se stranka sama javi u Centar za socijalni rad, odnosno da mi u određenim postocima, primjerice postupku razvoda braka, vidimo težinu poremećenih bračnih odnosa pa preporučimo savjetovalište, kazala je Džoklo. Također se događa da Centru za socijalni rad informaciju o problemima unutar neke obitelji javi škola, nakon čega socijalni radnik napravi uvid i pozove stranku da dođe u savjetovalište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?