ODLUKA

Mostar ostaje bez Gradskog vijeća u studenom

mostar
VL FOTO
09.07.2012.
u 09:37

Gradsko vijeće mora se raspustiti po sili zakona mjesec dana nakon održavanja općinskih izbora

Općinski izbori u listopadu će u većini sredina donijeti novu vlast, koja bi trebala vladati sljedeće četiri godine, no u Mostaru će kratko razdoblje poslije izbornoga procesa stvoriti nove probleme i nepoznanice oko kojih je čak angažman najavila i međunarodna zajednica, iako se još do proljeća ove godine nagovještavalo kako se neće intervenirati u ovaj slučaj.

Odluka SIP-a

Naime, kako doznaje Večernjak u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH će mjesec dana nakon što se okončaju općinski izbori u BiH donijeti odluku o raspuštanju mostarskog Gradskog vijeća. U Mostaru su se, inače, izbori održali jednako kao i u drugim sredinama 5. listopada 2008. godine, iako je gradonačelnik izabran mjesecima kasnije. Nakon raspuštanje Gradskog vijeća će u Mostaru praktično postojati samo gradonačelnik Ljubo Bešlić čiji se mandat ograničava jedino s izborom nasljednika na prvoj sjednici Gradskoj vijeća koja treba biti sazvana dva tjedna nakon održanih izbora. No, unatoč tome što će izvršna vlast moći funkcionirati donoseći operativne odluke, već na prvoj ozbiljnijoj zapreki će nastati problem - prihvaćanje proračuna. Bez Gradskog vijeća ne može se prihvatiti ovaj najznačajniji dokument bez čijeg donošenja bi praktično život stao na početku 2013. godine. U tome svjetlu je i visoki predstavnik Valentin Inzko najavio angažiranje oko prevladavanja situacije mrtve točke u kojoj se nalazi ovaj grad.

OHR: Uključujemo se

- Imamo namjeru uključiti se u proces postizanja dogovora. Imat ćemo sastanke s političkim predstavnicima. Za nas je važno da se poštuje odluka Ustavnog suda BiH, da grad bude jedinstven i da ostanu mehanizmi zaštite manjina. Mislim da će se otvoriti mogućnost da se nađe rješenje poslije izbora . Četvrtog studenog se okončava mandat vijećnika Mostara i mislim da bi se do kraja ove godine moglo postići rješenje za Mostar”, rekao je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH. Pri tome nije nagovijestio na koji bi se način postiglo rješenje koje se sada čini iznimno udaljeno. Po svemu sudeći međunarodna uprava neće kao do sada mijenjati Statut, iako ga je praktično sama kreirala 2003.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?