dr. sc. Mile Sadžak

Moskva izgleda apokaliptično i ne nazire se kraj

sadzak
VL FOTO
13.08.2010.
u 08:08

Unatoč kiši koja je pala, ljetu u Rusiji se ne nazire kraj. Sve gori i izgleda sablasno..., kaže dr. sc. Mile Sadžak

Iako je ovih dana u Moskvi pala kiša, kraj najvrelijem ljetu u Rusiji se ne nazire. Svoj osobni doživljaj o paklenim i dramatičnim danima u Moskvi, praćenim brojnim požarima u njezinoj okolici, ekskluzivno za Večernjak ispričao je otpravnik poslova Veleposlanstva BiH u Moskvi dr. sc. Mile Sadžak. Prema njegovim riječima, vrelom moskovskom ljetu se još ne nazire kraj i nakon 55 dana vreline koja je iznosila između 30 i 41 stupanj, s tim da se temperatura nije spuštala ni noću ispod 30 stupnjeva, ni sada se ne može sa sigurnošću reći da je vrelo ljeto gotovo. Meteorolozi kažu da je slična vremenska situacija vladala u Moskvi i u Rusiji unatrag 130 godina. Naime, prema prognozama sinoptičara, i dalje se očekuju visoke temperature i visoka koncentracija smoga za predstojeći vikend.

Velika katastrofa

Istina, kratkotrajna kiša koja je pala u utorak tijekom noći malo je popravila stanje u Moskvi, no padala je veoma kratko i nije uopće utjecala na smanjenje temperature, opisuje Sadažak. O tome koji su dani bili najteži za sve građane Moskve, Sadžak kaže: - Kada se govori o aktualnim vremenskim uvjetima, tehnički kazano, mislim da je kritičan moment proteklog vikenda, kada je Moskva bila okovana dimom i kada je temperatura bila oko 40 stupnjeva. U tim danima grad je izgledao sablasno, jer su se „Moskvići“ povukli u kuće ili pak napustili grad. Nisu se mogli vidjeti ni ljudi koji se kreću sa zaštitnim maskama na licu i sve je izgledalo apokaliptično. Istodobno i u više regija, posebice u Podmoskovlju, buktjelo je više desetaka požara, a nova požarišta su se javljala svakoga trenutka. Uslijed požara mnoga naselja su bila ugrožena, neka sela su zbrisana s lica zemlja u nepunih 20-ak minuta, treba imati na umu da su kuće po selima mahom drvene i često okružene borovom šumom. Usto, područje Podmoskovlja je bogato tresetom koji se aktivirao i koji je teško gasiti jer se pali ispod zemlje i onda na površini tinja i gori. I neki objekti od strateškog interesa su bili ugroženi, no intenzivnim mjerama protupožarne zaštite oni su osigurani i izbjegnute su teže posljedice ili havarije na tim postrojenjima, priča nam dr. sc. Sadžak. Unatoč teškoj, ali ne i dramatičnoj situaciji, kako su to prenosili neki mediji, sam grad Moskva je ipak funkcionirao, istina u izvanrednim okolnostima, no bez prekida rada metroa, javnog prijevoza, gradskih i javnih službi... U svemu su najbolje prošle kompanije ili institucije koje su imale klima-uređaje, odnosno trgovačke kuće koje su prodavale spomenute uređaje, a najlošije građani koji mahom u svojim stanovima ne posjeduje rashladne uređaje.

Situacija pod kontrolom

No, vidljiva je ovdje solidarnost drugih zemalja poput Francuske, Italije, Bugarske.., koji su poslali svoje snage da pomognu ruskoj strani da se izbori s ogromnom prirodnom katastrofom koja je zadesila, ispričao je dr. sc Sadžak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?