FONDOVI PRAZNI

Moraju raditi i u mirovini kako bi preživjeli

umirovljenici
VL FOTO
20.12.2010.
u 08:17

Istražili smo: Od 200 ispitanih tek 24 može živjeti od mirovine, najviše ih plaća životno osiguranje, računaju da će moći raditi ...

Jedan ste od 425.000 sretnika u Federaciji i imate posao. Uklapate se i u prosjek plaće i “na ruke” primate prosječnu plaću od 800 KM. Tužite se da ne možete sastaviti kraj s krajem. Vjerojatno znadete da vas, nakon odrađenih punih 40 godina, čeka mirovina. Kako mislite onda preživjeti? Vaša buduća mirovina bit će manja od polovice plaće. Naime, trenutačno je prosjek isplaćenih plaća tek 42,5 posto od plaće. Logično, ako je plaća viša, viša je i mirovina, vrijedi i obratno.

Komplicirani obračun

-Izračun mirovina nije tako jednostavan, posebice u Bosni i Hercegovini. Ne možete računati ovom logikom i recimo ako trenutačno danas imate plaću 1000 KM, da će vam mirovina biti 425 KM, ili 2000 pa mirovina 850 i slično. Trenutačno se mirovine obračunavaju da se uzmu najpovoljnije plaće u razdoblju od 27 godina, neprekidnog staža. Zatim se računa revalorizacija, koja je različita za različite godine i tada se dobije jedna vrijednost. No ni to nije mirovina. Ona ovisi i o broju godina radnog staža i koeficijentu..., rekao je Muhidin Subašić, zamjenik ravnatelja Federalnog zavoda MIO. Taj komplicirani sustav je naslijeđen još iz vremena nekadašnje Jugoslavije. Mnoge zemlje, pa i one u susjedstvu, odavno su napustile taj sustav. Primjerice, u susjednoj Hrvatskoj izračun mirovina je daleko jednostavniji. Za prosječnu plaću imate jedan bod, za dvije prosječne dva boda i tako proporcionalno plaćama dobivate bodove.

Prema Subašićevoj tvrdnji, već sljedeće godine za obračun će se uzimati 29 godina, a do 2015. godine cijeli radni vijek (40 godina) će se računati.

Kako gledaju na mirovinu


Premda u MIO planiraju poboljšati status umirovljenika, teško je očekivati neki značajniji pomak. Globalna ekonomska kriza učinila je još drastičnijim problem s kojim se svijet suočava već nekoliko desetljeća – kako isplaćivati mirovine? Čak i razvijene zapadne države sve teže nalaze sredstva s obzirom da je, s jedne strane, zbog produženja životne dobi, sve više starih ljudi, a, s druge, zbog pada nataliteta, sve manje mladih. Kako gledaju na treću životnu dob današnji zaposlenici, ali i oni koji nemaju posao? Istraživanje koje je provedeno na 200 osoba diljem Federacije pokazalo je kako su svjesni da ih ne očekuju mirni mirovinski dani, a mnogi su već odavno počeli odvajati od svojih primanja za neizvjesne dane koji ih očekuju nakon odlaska u mirovinu. Radim punih 27 godina, a imam svega nekoliko godina radnog staža. Mogu samo očekivati čuda ili dobitak na lutriji. Ovako, iz dana u dan preživljavam kako znam, a o štednji mogu samo sanjati. Ako budem imao zdravlja, u staračkim danima ću se baviti poljoprivredom pa ću nekako preživjeti, rekao je Mate Begić iz Posušja. Dok Mate očekuje dobro zdravlje u mirovini, drugi opet računaju da će im djeca pomoći, treći da će moći raditi honorarno. Nasuprot njima, oni koji mogu, već su počeli ostavljati bijeli novac za crne dane. Nažalost, mirovinu mnogi računaju kao te crne dane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?