Srebrenica

MOON: Moramo osporavati laži i obmane, boriti se protiv njih

Potočari
12.07.2013.
u 09:08

Ispraćaj 409 žrtava među kojima su i 44 dječaka i jedna beba

Na 18. obljetnicu genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari obavljen je zajednički pokop 409 žrtava identificiranih u proteklih godinu dana. Time se ukupan broj žrtava pokopanih u Potočarima popeo na 6065, a još se traga za posmrtnim ostacima oko 2000 ubijenih Bošnjaka. Tisuće ljudi prisustvovalo je jučer obilježavanju obljetnice genocida i pokopu žrtava, a među njima i veliki broj političara iz BiH i inozemstva. U skoro svim govorima su osuđeni pokušaji da se prekraja povijest i negira genocid u Srebrenici.

- Odbijamo pokušaje da se nanovo piše povijest ili da se njome manipulira, da se negira genocid ili da se negira multietnički karakter BiH. Moramo uvijek osporavati laži i obmane, moramo se boriti protiv njih - kazao je američki veleposlanik u BiH, Patrick Moon, koji je pročitao i poruku državnog tajnika Johna Kerryja koji se uime predsjednika Baracka Obame i američkog naroda pridružio narodu BiH u odavanju počasti onima koje smo izgubili u užasavajućem genocidu u Srebrenici. - Kao što nas je povijest naučila, istina i pomirenje su ključni u prevladavanju prošlosti i kretanju k boljoj budućnosti - navodi se u Kerryjevoj poruci. - Pozdravljamo one koji nastavljaju tražiti pravdu za žrtve i rade na tome da se svi građani mogu vratiti u svoje prijeratne domove gdje će mirno živjeti - naglasio je. Odbacio je pokušaje da se povijest ponovno piše ili da se njome manipulira, kao i poricanje genocida i negiranje multietničkog karaktera BiH. - Uvijek se moramo boriti protiv neistine, moramo joj se protiviti istinom, mudrošću i suosjećanjem - poručio je. Krhkost pravednog društva, upozorava Kerry, znači da imamo obvezu da uvijek nadgledamo sile koje su protiv takvog društva. - Čak i dok tražimo pravdu za one koji su izgubljeni, moramo odati počast uspomeni na njih tako što ćemo promovirati ostavštinu tolerancije i međusobnog razumijevanje za generacije koje dolaze - poručuje Kerry. Pozvao je sve građane BiH da izgrade mostove između zajednica. - Ovog dana, 11. srpnja zajedno s vama žalimo i svaki dan smo s vama u izgradnji bolje budućnosti - poručio je američki državni tajnik John Kerry. Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković pozvao je Bošnjake na nacionalno jedinstvo te poručio kako da pred preživjelim Srebreničanima mnogo izazova. - Zahvaljujući Bogu i svima onima koji su preživjeli i koji su se vratili u Srebrenicu i Podrinje, uspjeli smo je sačuvati od onih koji se bore protiv naših vrijednosti - kazao je Duraković. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da se među 409 žrtava koje su jučer ispraćene i četvorica očeva s po dvojicom sinova, 44 dječaka, te beba Muhić kojoj roditelji nisu stigli dati ni ime. Prigodnim govorima okupljenima na komemoraciji obratili su se i visoki predstavnik Valentin Inzko, ministar za kulturu i turizam u Vladi Republike Turske Omer Čelik, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muiznieks i Abdullah Humd H. Al-Harbey Predsjednik grupe prijateljstva Kraljevine Saudijske Arabije za suradnju s Parlamentarnom skupštinom BiH. Vjerski obred pokopa žrtava predvodio je reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?