Vitez uvjerljiv

Momčad iz doline Lašve nadmoćna

Vitez
19.11.2012.
u 11:22

Vitez je prvak s čak osam bodova prednosti, dok je Sloboda, glavni favorit uoči početka prvenstva zaostala za Vitežanima teško dostižnih deset bodova

Pogled na konačnu ljestvicu Prve lige FBiH mnoge ostavlja u nedoumici. Jer, jesenski naslov otišao je u Vitez, što nitko od onih koji prate ovu ligu nije očekivao. Pa i daljnji poredak je iznenađujući, jer Bratstvo i Branitelj dijele drugo i treće mjesto, četvrti je novak Radnički, a (tek) peta Sloboda. Itd, itd.

Uvjerljivo prvi

Vitez jeprvak s čak osam bodova prednosti, dok je Sloboda, glavni favorit uoči početka prvenstva (za mnoge i jedini) zaostala za Vitežanima teško dostižnih deset bodova. Uz nestabilne Tuzlake, velika razočaranja su i svi ostali klubovi koji su nekada bili članovi Premijer lige BiH (Bosna, Iskra, Budućnost i Jedinstvo), te Rudar i Iskra – iz čijih redova godinama spominju ulazak u ??elitu”, a onda se bore za ostanak. Rekli bismo kako su najpozitivnija jesenska iznenađenja novaci Radnički, Troglav i Podgrmeč, uz ogradu da svi oni imaju takvu bodovnu zalihu da ih na proljeće samo jedan neočekivani poraz može gurnuti u opasnu zonu. U toj zoni već je “nespašljiv” Krajišnik, koji je prva (i jedina) tri boda osvojio tek u posljednjem kolu jeseni. U (samo) malo povoljnijem položaju je Goražde (13 bodova). No, kandidat za selidbu je šesti Rudar (23), jer ga od potencijalnog kandidata za ispadanje,, trenutačno 12. Iskre (19) dijele tek četiri boda... Zna se da na kraju prvenstva ligu može napustiti čak pet klubova, pa s obzirom na bodovni učinak ta sudbina može zadesiti gotovo sve bivše premijerligaše.

Oprezni suci

Prva liga FBiH oduvijek vrijedi kao domaćinska, pa je to bila i jeenas. Ipak, u ovoj polusezoni gosti su bili uspješniji nego i u jednoj prethodnoj, što odmah sugerira kako je suđenje bilo bolje nego ranije. Vjerojatni razlog je što se ove jeseni utakmice snimaju i analiziraju, pa djelitelji pravde paze što rade. Tako su gosti u 120 odigranih utakmica ostvarili 20 pobjeda, te 19 puta igrali neodlučeno. To je i dalje u usporedbi s prvenstvima u raznim drugim ligama i državama jako neuspješno za gostujuće momčadi. Ako tražimo nešto što je dobro, onda je to činjenica da niti jedan susret nije prekinut, što je u prošlosti bilo gotovo nezamislivo. Doduše, izgredi nisu izostali, pa je na pojedinim utakmicama, kao na primjer Sloboda – Branitelj bilo svega i svačega – pirotehnike, ulaska gledatelja na travnjak, paničnog bježanja igrača u svlačionicu, policijskih intervencija... Ako govorimo o zanimanju gledatelja za prvoligaški nogomet, ono je na razini ranijih sezona, što znači jako slabo. Pojedine susrete gledalo je tek pedesetak gledatelja, a rijetko se na kojoj utakmici našlo više od 1000 gledatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?