Sutra u Domu naroda

Mogućnost blokade i u hrvatskom i u bošnjačkom klubu

Parlament
17.04.2013.
u 09:40

HDZ BiH I SDA zasad pokazuju protivljenje ovako predloženom zakonu od Vlade Federacije BiH

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prilično komotnom većinom usvojio Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja (za je bilo 56 od 98 zastupnika), sutra bi se o istom dokumentu trebao izjasniti i Dom naroda. U Zastupničkom domu SDP i SBB su imali potporu zastupnika SBiH, HSP-a i Boljitka, ali u Domu naroda im njihovi glasovi neće biti od velike pomoći, jer u dva nacionalna kluba, hrvatskom i bošnjačkom, dominiraju HDZ BiH i SDA, stranke koje se, barem za sada, protive zakonu kakvog je predložila entitetska Vlada.

Usvajanje zakona

Od ukupno 58 izaslanika u Domu naroda, SDP i SBB mogu sigurno računati na 26 glasova, koliko ima izaslanika iz ove dvije stranke te Boljitka i HSP-a. Četiri nedostajuća glasa za osiguranje natpolovične većine SDP i SBB mogu eventualno dobiti od nekih manjih stranaka i neovisnih izaslanika. No, ni to im ne jamči da će sporni zakon biti i usvojen. Postoji mogućnost da se Klub Hrvata ili Klub Bošnjaka pozove na vitalni nacionalni interes i tako blokira usvajanje zakona. Činjenica je da HDZ BiH i HDZ 1990. nemaju dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata. Od 17 izaslanika u ovom klubu 10 ih je iz dva HDZ-a. Ako se odluče na korištenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa da bi blokirali usvajanje zakona protiv kojeg su temeljne braniteljske udruge HVO-a, dva HDZ-a će morati osigurati još dva glasa u Klubu Hrvata, što je prilično težak zadatak. Znatno lakše bi to pošlo za rukom SDA u Klubu Bošnjaka, jer je dosadašnja praksa pokazala da pozivanje SDA na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa podupiru i dva člana iz Demokratske fronte Željka Komšića te jedna bošnjačka izaslanica iz NHI-ja. U konačnici to je 12 od 17 bošnjačkih glasova, što je dvotrećinska većina potrebna za korištenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. No, neslužbeno se doznaje kako SDA u slučaju braniteljskog zakona neće iskoristiti ovu mogućnost, jer ne želi među bošnjačkim stradalnicima biti okrivljen za neusvajanje ovog dokumenta.

Kampanja je počela

Iako javno izražava rezerve prema Vladinom prijedlogu zakona i kritizira neke njegove odredbe, u SDA su i te kako svjesni da većina bošnjačkih stradalničkih udruga podupire zakon. Kako je na bošnjačkoj političkoj sceni već počela predizborna kampanja, teško je vjerovati da će SDA riskirati s blokadom spomenutog zakona i tako dati argumente SDP-u i SBB-u za medijski napad. Konačna sudbina ovog zakona bit će poznata sutra nakon glasovanja u Domu naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?