Upozorenje

Mogući sukobi

Dayton
19.05.2012.
u 11:22

Odcjepljenje RS-a izazvalo bi novi rat

U izvješću koje je članovima američkoga Kongresa dostavila služba za istraživanje (Congress Research Service) upozoreno je da bi u BiH mogao izbiti sukob manjih razmjera nego što je to bilo 90-ih godina u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti od BiH, što bi, pak, izazvalo regionalnu destabilizaciju.

Glavni prijepori

“Nešto manji i ograničeni sukobi u odnosu na 1990. bi se vjerojatno dogodili ako bi se Republika Srpska pokušala odvojiti od BiH, a Bošnjaci pokušali spriječiti takvu akciju vojnim putem; navodi se u izvješću koje je sačinio analitičar za europska pitanja Steven Woehrel pri kongresnoj službi za istraživanje. Dodaje da su promatrači podijeljeni bi li trenutačni zastoj, prouzročen djelomično od opstrukcionizma iz RS-a, eventualno mogao destabilizirati zemlju čak i bez provokativnih poteza kakva je secesija. Postoje i strahovi, upozorava CRS, da bi podjela Bosne i Hercegovine mogla destabilizirati regiju u cjelini, što bi posebno potaknulo etnoteritorijalne probleme između Kosova i Makedonije. U ovome izvješću navodi se nekoliko mogućih scenarija u slučaju destabilizacije zemlje i izbijanja sukoba, pri čemu se različito promatra uloga Hrvatske, odnosno Srbije. U slučaju pak široko rasprostranjenog nasilja zahtijevalo bi se angažiranje Sjedinjenih Država i NATO saveza, u vremenu kada su vojne snage razvučene u misijama u Afganistanu i drugdje. Izvješće pripremljeno za kongresnike i članove kongresnih odbora navodi i to da po drugim analitičarima eventualni sukob u BiH ne bi mogao izazvati regionalni požar s Hrvatskom i Srbijom.

Druge okolnosti

Objašnjava se da su na vlasti u Zagrebu, odnosno Beogradu prozapadnjački orijentirani političari koji se bore za približavanje zemalja Europskoj uniji te da bi svako eventualno miješanje u unutarnje stvari druge države potpuno uništilo njihove napore. Kao potencijalne snage za eventualne sukobe navode se policijske službe, privatne zaštitarske kompanije, kao i još uvijek dobro naoružano stanovništvo koji bi mogli potaknuti sukobe. CRS navodi i kako međunarodna zajednica nije razmotrila mogućnost mirnog razlaza BiH u slučaju odlaska OHR-a i završetka misije u zemlji. U ovome izvješću se navodi, međutim, da iako su manje brojni, još uvijek postoje skupine među Srbima i Hrvatima koje ne žele prihvatiti neovisnu BiH. Međunarodno protivljenje podjeli BiH rezultat je odbijanja Bošnjaka koji bi bili najveći gubitnici u tome raspletu.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:02 19.05.2012.

BiH ce se sigurno raspasti, htjeli to Ameri i muslimani ili ne. To dokazuju i ovi stalni \"dogovori\" 6 politickih stranaka, koji se uvjek dogovore da se ne mogu oko nicega dogovoriti.

SE
sejtan
16:36 19.05.2012.

Gluplji komentar nisam procitao..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?