GUBE STRPLJENJE

Moguće kazne za BiH, ali i ‘neposlušne političare’

sastanak
VL FOTO
16.02.2011.
u 09:06

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg trebao bi s čelnicima EU-a pomoći rješavanju problema u BiH

Dolaskom zamjenika američkog državnog tajnika Jamesa Steinberga u BiH, koji je najavljen za dva tjedna, i službeni Washington nastoji sudjelovati u rješavanju višemjesečne postizborne političke krize u državi. Drugi čovjek američkog State Departmenta, prema najavama koje stižu iz najviših institucija vlasti, sastat će se s članovima Predsjedništva BiH, čelnicima RS-a i predsjednicima političkih stranaka koje su na prošlim općim izborima od glasača dobili mandat za sastavljanje nove vlasti. Posjet visokog američkog dužnosnika stiže u trenutku kad će i zemlje članice EU-a zauzeti jači angažman u rješavanju brojnih problema koji opterećuju bilo kakav napredak BiH.

Spomenimo da je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton najavila da će “daljnji angažman Europske unije u BiH biti detaljno razmotren na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije koji će se održati 21. veljače”. Ministri vanjskih poslova 27 država članica EU-a, predstavnici Europske komisije, već tjednima razmatraju sve koncepte svog budućeg djelovanja u BiH. U želji da pokažu da je članicama EU-a stalo do rješavanja problema u državi, za manje od tjedan imenovat će svog veleposlanika u BiH, mjesto koje već mjesecima stoji upražnjeno nakon odlaska Dimitrisa Kourkoulasa.

Mediji se bave špekulacijama da će čelnici EU-a analizirati i mogućnost uvođenja sankcija za nekooperativne bh. dužnosnike, ali iz Bruxellesa nema nikakve potvrde o ovome. Prema određenim najavama, kandidat za veleposlanika EU-a u BiH trebao bi biti iz neke jake članice ove organizacije, a najčešće se spominje Njemačka. Kako je njemačka politika duboko uključena u politička zbivanja, ovakva opcija je izvjesna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?